Beste van de week: De sector vindt zichzelf opnieuw uit


De combinatie van historisch lage rente-inkomsten, veranderende klantvoorkeuren en fors aangescherpte wet- en regelving zet de financiële sector aan tot een heuse paleisrevolutie: nieuwe strategieën, nieuwe allianties en nieuwe producten en diensten.
De revolutie is hier

Zo hebben het actieve fondshuis Kempen en BlackRock de handen ineengeslagen voor de bouw van een indexfonds. Doel hiervan was om een fonds te ontwikkelen dat op een duurzame wijze belegt in Europese bedrijfsobligaties. Resultaat: het iShares ESG Screened Euro Corporate Bond Index Fund, waarin Kempen maar liefst 830 miljoen euro aan startkapitaal heeft gepompt.

Een ander voorbeeld van het gezegde 'in iedere crisis steekt een kans' bewijzen Post Vermogensbeheer en Findex Vermogensbeheer. Geen fusie, geen overname, geen verbonden-agentschap, maar een andere, 'out of the box' oplossing: de twee Brabantse partijen bedienen nog steeds hun eigen klantengroep, met hun eigen beleggingsstrategie, klantengroep, omzet en visitekaartjes, maar de kosten voor een AFM-vergunning en het voldoen aan de voorwaarden daarvoor, delen ze. 

Het opzoeken van de randen door de een, voelt de ander ook in zijn portemonnee. Zo meldde BinckBank deze week gedaalde winstcijfers over de eerste zes maanden. Deels vanwege de overgang naar een ander verdienmodel, deels doordat concurrenten als het Duitse Flatex in Nederland actief zijn geworden met een platform waarin de transactiekosten nul zijn.

Dat kan Flatex doordat zij in Duitsland het distributieverbod kan omzeilen, dat in Nederland daarentegen wel van kracht is en nagevolgd wordt. Kortom, technologie en digitalisering die "global" zijn en wet-en regelgeving die "local" zijn, kleden het idee van één level playing field in Europa volledig uit.

De CDO en de CIO 

De combinatie van technologische innovatie en veranderend consumentengedrag - denk aan millennials die in aantocht zijn - heeft Van Lanschot Kempen aangezet tot het aantrekken van David Versteeg als chief digital officer. Fondsnieuws stelde hem vijf vragen, die Versteeg gebruikte om nader in te gaan op het klantportaal 'Mijn Van Lanschot' 

Verder in deze 'Beste van de week' Olaf van de Heuvel, de CIO van Aegon Asset Management. Hij kijkt op zijn beurt ook naar alternatieven voor de moeilijk geworden marktomstandigheden: 'Over het algemeen denken we dat de economie wel doormoddert. Maar het monetaire beleid zal toch wat krappere spreads gaan veroorzaken op bedrijfsobligaties, waardoor dat een aantrekkelijke belegging is, net als high yield obligaties en schuld van opkomende landen.’

Ook pensioenfondsen en pensioenbeleggers zoeken drifitig naar alternatieven voor de lage rente. Alternatives is het buzz-woord in de institutionele wereld. Zo heeft Invesco een nieuwe beleggingsstrategie voor bankleningen gelanceerd met een ESG-filter. Het speelt in op de toenemende aandacht voor ESG-integratie én op de vraag van institutionele beleggers naar niet-beursgenoteerde bankleningen. Client portfolio manager Kevin Petrovcik legt uit. 

Private debt mag zich ook in brede belangstelling verheugen van institutionele partijen. Vraagtekens dringen zich echter op. Graeme Delaney-Smith, co-head direct lending Europa bij Alcentra, en andere experts spreken sussende woorden. De markt voor private debt is veel gezonder en robuuster dan men denkt. 

Nog meer geruststelling tekenden de redacteuren van Fondsnieuws op uit de mond van de scheidende Barry Whitman. De Britse beleggingsveteraan kondigde onlangs zijn afscheid aan bij Columbia Threadneedle Investments, na dertig jaar actief te zijn geweest in de high yield markt,en keek met ons nog een keer terug. Europese high yield obligaties blijven een relatief aantrekkelijke belegging, zegt hij. 

Galapagos en het overnamespel

Zijn collega-fondsmanager, Servaas Michielssens, co-beheerder van het biotechnologiefonds van Candriam, nam de gelegenheid om onze redactie uit te leggen hoe we de strategische alliantie tussen Galapagos en Gilead moeten zien. In ieder geval niet als een bewijs voor het feit dat het overnamespel in de biotechsector is gespeeld. In tegendeel vindt Michielssens. Acquisitiedeals blijven de 'talk of the town', zegt hij.

En dan, tot slot, is er nog InsingerGilissen. Het bank - een fusieproduct van Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen - torst nog wat niet-verwerkt verleden met zich mee, zoals een rechtszaak. Daarin heeft het Gerechtshof de private bank een schobbering gegeven, omdat zij de zorgplicht heeft geschonden door actief mee te werken aan het beleggen van het overgrote deel van het belegd vermogen van een particulier in hedgefondsen.

'Een unieke zaak', zegt de advocaat van deze cliënt tegenover Fondsnieuws.