Beste van de week: discrete Brenninkmeijers "go public"


Twee van-weggeweest-mannen domineerden deze week de website van Fondsnieuws: Jacco Maters, de topman van Anthos Fund & Asset Management, het family office van de Brenninkmeijers en San Lie, het voormalige hoofd Research van Morningstar.
"Tuotten Travelling Traders" - standbeelden in Mettingen (Du)

Jacco Maters kwam in 2014 terug naar Nederland om de leiding bij Delta Lloyd Asset Management op zich te nemen. Dat werd geen onverdeeld succes: veel portfoliomanagers gingen weg en het vlaggenschip, het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, werd 'under review' geplaatst door Morningstar, het bedrijf waar San Lie op dat moment werkte. 

Dat besluit, en andere kritische beoordelingen van Delta Lloyd AM door Morningstar, zorgde voor pittige discussies tussen Maters en Lie.

De rest is - zoals u weet - geschiedenis: Delta Lloyd werd verkocht aan branchegenoot NN en de asset managementtak werd opgeslokt door NN Investment Partners. Jacco Maters verdween van het toneel en vond later tijdelijk emplooi bij consultant Mercer. Daar ging hij na relatief korte tijd weg om de leiding te nemen over het family office van C&A-familie Brenninkmeijer, dat inmiddels zes generaties teruggaat (foto). 

Anthos Fund & Asset Management kwam deze week in het nieuws, omdat de razende reporters van Fondsnieuws het al langer rondzoemende nieuws opdiepten dat het kantoor zich transformeert van een single naar een multi family office - althans voor wat de beleggingsdienstverlening betreft. 

Tegelijkertijd kwam San Lie ook in het nieuws. We spraken hem enige tijd geleden al op een terras op een zonnige middag toen hij een 'rondje langs de velden' maakte om zich te oriënteren op een nieuwe baan na zijn terugkeer van Qatar naar Nederland. Inmiddels heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden, bij ASN Asset Management.

Ander nieuws dat onze website deze week domineerde: Hilko de Brouwer, het hoofd accountmanagement bij pensioenuitvoerder Blue Sky Group, die aan collega Yvonne Schreuder vertelde dat er veel meer uitleg en gesprekken met pensioenfondsbestuurders nodig zijn, vanwege de marktdynamiek van lage rentes die gepaard gaat met toenemende zorgen om dekkingsgraden, rekenrente etc. 

Randy Pattiselanno van branchevereniging Dufas praatte redacteur Harm Luttikhedde bij over de voortgang in de Europese taxonomie, die voor een meer duurzamere wereld zal zorgen. Maar waarschuwt hij: daar is wel kwalitatief goede data voor nodig, en die is er niet altijd (in voldoende mate). 

Wolken aan de horizon, dat was het gevoel dat bleef hangen bij het lezen van de studie Searching for Growth in an Age of Disruption. Daarin schrijven consultant Olivier Wyman en Morgan Stanley dat de aangescherpte wet- en regelgeving voor additionele kosten zorgt, die door asset managers maar moeilijk doorgegeven kunnen worden aan beleggende klanten. 

Zij hebben het dan ook zwaar in deze volatiele, onzekere markten. Dat komt onder meer doordat klanten geen management fees meer willen betalen. De onderzoekers waarschuwen dat de winst van asset managers gemiddeld met niet meer dan 1 procent per jaar zal stijgen.

Waar de groei vandaan moet komen? Van millennials, beste lezer! Wist u dat zij in 2030 maar liefst 30.000 miljard dollar aan vermogen controleren? Uw toekomst als vermogensbeheerder ligt dan ook bij deze generatie. Goede reden om u maar eens snel bij te laten praten, want het zijn klanten die bijzonder hoge eisen stellen. Dat kan op donderdag 12 september als Fondsnieuws daarover een masterclass organiseert in De Bilt. 

Tot slot nog twee grote thema's waar we oog voor hadden in de afgelopen week: de lage rente, die voor Optimix aanleiding is om Europese rentemarkten als asset class voorlopig maar te vergeten. 'Onvruchtbare grond', noemt Herbert Vroon van Optimix dat.

En wat velen al gelezen hebben, en daarom For the Record hier maar even vermeld,de 5 megatrends die BlackRock ziet: technologische doorbraken, vergrijzing, nieuwe middenklassen, klimaatverandering en grondstoffenschaarste en de snelle verstedelijking.

Oh ja, met Jacco Maters en San Lie is het onderling weer helemaal goed gekomen hoor. Ze zijn beiden beschaafde heren, die goed onderscheid weten te maken tussen 'de zaak' en 'de persoon' ;-).