Beste van de week: DNB's adelaarsoog, Robeco en APG


Ook afgelopen week wisten we weer wat mooie verhalen voor onze lezers op te diepen: de strategische alliantie tussen Robeco en BNP Paribas Fortis, het adelaarsoog van DNB, vermogensbeheerders in het leslokaal van Nijenrode en de oplopende zorgen van de scherpste geesten van de beleggingswereld.
Adelaar

Een van hen is Bart le Blanc, al zeker drie decennia een belangrijke bestuurder in Nederland en Europa. Hij stelt dat na het zoet van het succesvolle post-crisisbeleid, we nu het zuur toegediend krijgen: een toenemende kloof tussen de spaarders en de leners. De eersten betalen de prijs voor het kwantitatieve beleid van centrale banken met aanhoudend lage spaar- en obligatierentes en de andere groep, de leners, die met geld assets en vermogens opbouwen.  

Hij vindt een bondgenoot in Ray Dalio, één van 's werelds meest invloedrijke hedgefondsmanagers. Volgens hem is de crisis helemaal niet voorbij, maar moet die nog komen - dat zal zijn als Amerikanen een aanspraak gaan doen op hun pensioen én blijkt dat die er helemaal niet voor hen is. 

Adelaarsoog van DNB

Interessant was ook het gesprek met Marloes Foudraine, het afdelingshoofd van DNB die toeziet op bijna 400 beleggingsinstellingen in Nederland. Ze heeft het scherpe oog van de adelaar, kijkt moeiteloos door alle ogebouwde facades van Schijn en Wezen heen, zoals volgens de toezichthouder te mooi, door vermogensbeheerders weergegeven kapitaalpositie. 

De moeite waard was ook het dubbelinterview met Chris Suiker van Robeco en Guy Janssens van BNP Paribas Fortis, het Belgische smaldeel van de Franse bank die enkele jaren geleden de keuze maakte voor duurzaamheid en met behulp van (mede) Robeco de markt in eigen land veroverde. Het interview werd ook simultaan op Fondsnieuws en het zusterplatform Investment Officer afgedrukt. 

En dan was er natuurlijk nog de derde, educatieve netwerkbijeenkomst van IMC - de Investment Management Club van Fondsnieuws. De vermogensbeheerders zochten de schoolbanken op van Nijenrode University om zich bij te laten praten over ondernemerschap. Het begint behalve een kennisintensieve, ook een leuke club van mensen te worden. Onafhankelijke vermogensbeheerders zijn welkom om aan de volgende sessies deel te nemen. 

Maandag zijn we terug met een bijdrage van Roelie van Wijk van Aegon Asset Management over duurzaam beleggen. En later in de week met een portret ter ere van het tienjarige bestaan van Clavis, het Brabantse family office waar meerdere vermogensbeheerders verzoeken om samenwerking en om ingelijfd te mogen worden. 

Beste van de week: