Beste van de week: 'The Donald' doet het weer


‘The Donald’ hield ons afgelopen week weer volop bezig. Hij had een Tweet met een dreigement aan het adres van China het universum ingeslingerd en de beurzen stonden onmiddellijk weer in hoogste staat van paraatheid.
President Trump en president Xi-Jinping

Allemaal onderhandelingstactiek dachten wij, maar beleggers en geopolitieke strategen denken daar toch anders over.

De aansluitend toch weer zalvende Trump is niet afdoende voor beursherstel schreef de een, terwijl we van de ander optekenden dat het handelsakkoord tussen de VS en China verder weg is dan ooit. Wij vroegen ons af of Trump's activisme wellicht te maken heeft met de 'window of opportunity' die een (gewapend) conflict in het kader van de aanstaande presidentsverkiezingen van oktober 2020 biedt.  

Behalve voor Trump had de redactie ook aandacht voor de sector zelf. Redacteur Harm Luttikhedde noteerde de tussenstand in de jaarlijkse fondstips die de grootbanken al jarenlang op verzoek van Fondsnieuws afgeven en hij bracht het nieuws dat Triodos Investment Management met profielfondsen op de markt komt. Ook zat hij aan bij een lunch waar topman Bjarne Abrahamsen van venture capitalist Antler vertelde dat hij in de sweet spot van family offices is beland. 

In het kader van de interview-estafette met vermogensbeheerders sprak Wytze Riemersma met concullega Richard Abma, één van de broers achter OHV Vermogensbeheer. Deze vertelde op bloemrijke wijze hoe het bedrijf ooit op een zolder vorm heeft gekregen. 

Cees van Lotringen werkte zijn gesprek uit dat hij eerder met Jasper Haak van AF Advisors en Ivar Roeleven van Deal Consultancy had over hun strategische samenwerking. De kern van dat gesprek zat in één zin vervat: de dienstverlening van banken en andere partijen ‘moet minder technisch ogen en meer persoonlijk voelen’. 

Redacteur Lenneke Arts tekende uit de mond van hoogleraar Tom Loonen op dat er ten gevolge van Mifid II een ‘afvinkmentaliteit’ dreigt, plus suboptimale beleggingskeuzes vanwege onvoldoende kennis van en ervaring met markten en beleggingsrisico’s. 

Wij als redactie van Fondsnieuws waren op onze beurt verheugd met de aankondiging van onze nieuwe collega in België, Jurgen Vluijmans. Hij is afkomstig van Degroof Petercam Asset Management en wordt het gezicht van ons Belgische zusterplatform Investment Officer. Vluijmans combineert het unieke van beleggingskennis en een groot professioneel netwerk met het ambacht van schrijven - dat zie je niet veel dezer dagen. 

DNB Masterclass: Laatste kaarten!

Volgende week zijn we terug met enkele mooie diepgaande artikelen. Redacteur Lenneke Arts komt met een verhaal over de consolidatieslag in de vermogensbeheermarkt en welke consultants daarin een rol spelen, terwijl Harm Luttikhedde cijfers heeft opgediept over de omvang van de Nederlandse private bankingmarkt.

Collega Yvonne Schreuder legt de laatste hand aan een serie verhalen over de institutionele markt, die komende maand zijn beslag zal vinden in een nieuw product... 

Tot slot, nog even ter herinnering: volgende week donderdag vindt een masterclass plaats in samenwerking met De Nederlandsche Bank. Onderwerp zijn de kapitaalvereisten die aan onafhankelijke vermogensbeheerders worden gesteld. Als u tot de doelgroep behoort, meldt u zich dan snel aan - het is dit jaar een speerpunt in het beleid van DNB.