Beste van de week: duurzaamheid bevangt de rijken


Zo die kwam aan: 'Generatieconflict splijt rijkste families van Nederland' - het coverartikel van ons deze week verschenen Fondsnieuws-magazine ging als een lopend vuurtje door onze doelgroep.
Well to do

Het door redacteur Lenneke Arts geschreven artikel, waarvoor gesproken werd met meerdere family offices in Nederland, zong al langer rond op de redactie van Fondsnieuws. Meerdere family offices, ook die in Luxemburg en Zwitersland gevestigd zijn, informeerden ons daar al langer over. Binnen veel van de rijke families handelt het 'generatieconflict' om risico/rendement versus impact. 

Tegelijkertijd krijgen we van private banks in Nederland terug dat klanten wat behoedzamer aan het worden zijn met hun exposure naar beleggingen, en dan specifiek aandelen. Ze sluiten een correctie in 2020 niet uit, zodat meer klanten hun cashpositie versterken om bij een correctie opnieuw te kunnen instappen. Het is een thema dat ruimschoots aan de orde zal komen op onze traditionele Investment Outlook voor 2020, die wij op 28 november in Amsterdam organiseren. 

Als u tot de doelgroep behoort, meld u zich dan hier snel aan - want al veel concullega's hebben dat gedaan. 

En toch, in ons magazine drukten we ook een verhaal aan, waarin het scenario wordt geschilderd dat de aandelenrally wel degelijk doorgaat: er is namelijk geen werkelijk alternatief. 

Tegelijkertijd zijn er natuurlijk zorgen over de langere termijn. Dat geldt voor de ontwrichting die voor de oliesector dreigt nu klimaat een serieus risico wordt voor de waardering van deze aandelen, zoals Mark Lewis van BNP Paribas Asset Management zegt in een interview met Fondsnieuws.

De moeite waard was deze week ook de analyse die oud-Rabo CIO Han Dieperink schreef. Hij was op uitnodiging van Kraneshares in China en is van mening dat er in het Westen veel fake news over het land wordt verteld. Een oordeel dat redacteur Cees van Lotringen dit weekend ook optekende uit de mond van een Chinese durfinvesteerder op de Nexus Conference in Amsterdam. 

En dan was er nog de Demo Day van pre-seed investor Antler in Amsterdam. Maar liefst 50.000 aanmeldingen waren er voor het programma, in de afgelopen twee jaar. Van de gelukkigen werden er elf start-ups in Amsterdam gepresenteerd. 

Andere artikelen van de redactie die gretig aftrek vonden onder onze lezers, waren de Robeco Outlook, de fiduciaire propositie van Kempen en de pensioensector die zich op zou maken voor een draai naar actief ten koste van passief. De reden: verduurzaming van het beleggingsbeleid is het gemakkelijkste met een actief beheerde portefeuille. 

Sluiten we af met ons magazine, dat weer boordevol goede verhalen en analyses stond, zoals u hier kunt zien. De volgende editie, die over de Investment Outlook 2020 gaat, verschijnt op 18 december - waarvan akte.