Beste van de week: Een groot geheim ontrafeld


De redactie van Fondsnieuws heeft een belangrijke en eervolle inspanning gedaan: zij heeft één van de grootste geheimen van private banking Nederland ontrafeld, zijnde de omvang van het belegd vermogen.
Bankkluis

Die speurtocht komt op naam van onze redacteur Harm Luttikhedde, die de banken op de voet volgt. Hij heeft veel gebeld, gevraagd en aangedrongen om - naar het voorbeeld van De Tijd in België - een beeld te krijgen van de omvang van de échte assets under management en van de verdeling tussen de private banks in ons land. Knap staaltje werk, want medewerking was niet vanzelfsprekend. 

'Beste van de week' nu in een wekelijkse nieuwsbrief

Zoals u mogelijk wel vermoedt, hebben we deze 'Beste van de week' verplaatst van vrijdag naar donderdag. Deze rubriek vervangt onze FN Premium nieuwsbrief, die wekelijks een overzicht van de artikelen presenteerde die wij in het kader van onze abonneepropositie maken. FN Premium is voor ons het hart van ons product geworden: wij focussen ons op artikelen die voldoen aan drie uitgangspunten, zijnde 'actueel, relevant en uniek'. Dergelijke artikelen kosten tijd en veel aandacht en kennis en rechtvaardigen - naar onze mening - dat wij daarvoor een abonneevergoeding vragen. 

Naast de blootlegging van het beheerde vermogen van private banks, heeft redacteur Lenneke Arts deze week gesproken met M&A-adviseurs Geoffrey Bruyn en Jeroen Brenninkmeijer, die beweren dat er een handvol zelfstandige vermogensbeheerders op het punt staan om samen te gaan met concullega's. In het artikel leggen ze uit waarom. 

Dekselse Thomas Bunnik

Veel aandacht kreeg ook de analyse van Rico Fasel, die op grond van zijn professionele ervaring bij ABN Amro en nu PGGM, tot de conclusie komt dat institutioneel en retail naar elkaar toe groeien. volgens Fasel zou dat 'the best of both worlds' kunnen zijn. 

En dan was er de dekselse Thomas Bunnik, de angry young man van ABN Amro die het robo-adviesplatform Pritle heeft opgezet en verkocht heeft aan Binck Bank. Daarna ging hij op reis en kwam tot inkeer: de wereld verdient meer aandacht en hergebruik en dat was voor hem reden een marktplaats voor tweedehands meubels op te zetten: Whoppa. De marketing had hij weer goed voor elkaar: goede bedrijfsnaam, goed podium, foto waarop hij eruit ziet als de reïncarnatie van Apple-coryfee Steve Jobs. Aandacht was verzekerd - het werd één van de best gelezen artikelen van de afgelopen week. 

Interessant was ook het interview met Jack Neele, de beheerder van Robeco die vertelt dat de voedselsector onder invloed van innovatie en food techs zeer snel van aangezicht verandert.

En dan was er Matthijs Storm, de vastgoedbelegger van Kempen Capital Management die al in 2014 aan Fondsnieuws vertelde dat hij met gebruikmaking van big data 'vastgoedmakelaars overbodig ging maken'. Hij is nu op 40-jarige leeftijd in beeld om managing director van Wereldhave NV te worden. 

Op aandacht mocht ook het nieuws rekenen dat een groene obligatie van de Nederlandse staat mag rekenen op veel aandacht en dat institutionele partijen als APG en Achmea er een belangrijke rol in spelen. 

Dieperink voorspelt renaissance voor actief beleggen

Han Dieperink, de oud-CIO van Rabobank, laat als zelfstandig belegger voortdurend van zich horen met originele en tegendraadse opvattingen. Zo verklaarde hij deze week dat de paradigmawisseling, ten gevolge van snelle technologische verandering de concurrentieverhoudingen in het beursgenoteerde bedrijfsleven stevig zal opschudden. Dieperink voorspelt in dat kader een renaissance van het actief beleggen. 

Tot slot, de Asset Management Cup. De negende editie werd gewonnen door Pictet, met 'semi-prof' Michiel Smith. Veel veranderd er in de wereld om ons heen, maar de asset management cup - georganiseerd door Fondsnieuws op De Haar -, overleeft bijna alle stormen.  

Wilt u zich ook op deze wekelijkse nieuwsbrief abonneren, ga dan naar uw profiel en pas deze aan uw wensen aan. Deze nieuwsbrief 'Beste van de week' zal vanaf nu op donderdagmiddag verschijnen en geeft u een wekelijks overzicht van de beste, door de hoofdredacteur geselecteerde artikelen. Voor het lezen van deze artikelen heeft u doorgaans wel een abonnement nodig.