Beste van de week: Een pijnlijke afdroging voor Robeco


Robeco heeft een pijnlijke nederlaag geleden. In de finale van het uitbestedingstraject voor het fiduciair beheer van 25 miljard euro werd de Rotterdamse asset manager afgedroogd door Achmea Investment Management.
Upper-cut

In 2012 was Robeco, tot dan toe nog vooral een wholesalespeler, de trotse winnaar van een toen 11 miljard euro groot mandaat van Pensioenfonds Vervoer dat het afsnoepte van het na 2008 in ongenade gevallen Goldman Sachs. In de daaropvolgende jaren groeide dit van het pensioenfonds beheerde vermogen aan tot 25 miljard euro. 

Het was de 'finest hour' van Robeco-topman Roderick Munsters en bestuurslid Hans Rademaker. Hiermee onderstreepten zij hun ambitie om een substantieel deel van het belegd vermogen voor institutionele partijen te beheren. Nu volgt dan het zuur: Robeco is in de optiek van het Pensioenfonds Vervoer wel een hele goede belegger, maar geen fiduciair beheerder die een geïntegreerd beheer perfect kan doen. 

In de afgelopen week was er veel meer nieuws waarmee we onze abonnees konden verblijden: zo diepte redacteur Lenneke Arts het nieuws op dat de AFM eisen stelt aan de vakbekwaamheid van adviseurs in de institutionele wereld, verleidde collega-journalist Harm Luttikhedde Jasper Haak van AF Advisors tot een kritische analyse van mandaatfondsen en toog Yvonne Schreuder naar een groot event van Cardano over besluitvormingsprocessen in de institutionele wereld. Daarbij werd ook gesproken met de vermaarde hedgefondsmanager Ray Dalio. 

Hoofdredacteur Cees van Lotringen schoof in het Rijksmuseum aan bij een bijeenkomst van InsingerGilissen voor stichtingen, wat goed getimed was want deze week bracht minister Hoekstra van Financiën zijn wetsontwerp voor het UBO-register in het parlement in - daarover volgende week meer. 

We vroegen meerdere pensioenbeleggers naar de gevolgen van de lage rente voor het beleggingsbeleid. Het antwoord: in de search for yield schuift men meer de risicovollere kant op.

En we deden leentje-buur bij ons Belgische zusterplatform Investment Officer om de vloer te geven aan Bruno Lasat, de topman van Degroof Petercam Asset Management. Hij vertelde wat het geheim van zijn relatief kleine, maar succesvolle asset manager is.

Uit de vermogensbeheerwereld brachten we het nieuws van nieuwe producten en gesmeden allianties. Het ging om een obligatiefonds van Blauwtulp en een alliantie van OHV met het platform Voordegroei. 

En dan was er nog de uitreiking van de Morningstar Awards in Amsterdam. Tout le monde was er. Daar ging ondermeer Martin Stolker over de tong nu hij benoemd is tot de eindverantwoordelijke voor de selectie van managers - een machtige rol in de wereld van het asset management. 

Volgende week zijn we terug met wetenswaardigheden uit de wereld van banken en verzekeraars, pensioenbeleggers en asset managers en onafhankelijke vermogensbeheerders. Naast een artikel over de positie van stichtingen in het aanstaande UBO-register en wordt het verslag gepubliceerd van het gesprek met Jacco Minnaar, de nieuwe topman van Triodos Investment Management. Ook gaan we op bezoek bij Erik Bakker van OHV, die zijn jongste aanwinsten in het licht van de bedrijfsstrategie zal duiden.