Beste van de week: het mooiste meisje van de klas


Met zijn allen op zoek naar het mooiste meisje van de klas. Reinier van Wakeren van Waterland Investment Services verwoordde het deze week zo mooi tijdens een - zijn allereerste - interview met Fondsnieuws. 'Het rommelt enorm in de sector', zei hij over de stand van zaken in het vermogensbeheer. Prompt maakte OHV Vermogensbeheer diezelfde dag de overname van KopVos bekend.
Klaslokaal in Brazilië

Eigenlijk vond hij het altijd wel best, vertelde Van Wakeren in gesprek met Lenneke Arts. Een positie onder de radar. 'Deels bewust, deels gewoon gebeurd', aldus de oprichter van de Amsterdamse firma die qua beheerd vermogen vergelijkbaar zou zijn met grote beheerders als WMP, IBS, en OHV. 

Dat hij daar nu verandering in bracht middels een interview, was omdat hij ervan overtuigd is dat zelfstandige groei toch eigenlijk het mooist is, in plaats van "eten of gegeten worden". 'En daarvoor heb je goede mensen nodig', aldus Van Wakeren. Onlangs trok hij daarom Pieter de Gelder en Pieter Kraan aan - afkomstig van Van Lanschot Kempen en eerder de Nederlandse afdeling van UBS. De hoeveelheid partners is daarmee op zes gekomen, de hoeveelheid medewerkers op zeventien. 

Gonst het?

Waar volgens Van Wakeren 'door iedereen om zich heen wordt gekeken' in het vermogensbeheer, liet Providence Capital deze week opvallend genoeg een ander geluid horen. 'Het is niet dat het gonst', analyseerde partner Ivo Jenniskens. ‘Het werkt in de sector niet zo dat een bepaalde beheerder al drie jaar in de etalage staat, overal op de deuren klopt. Dat Hof Hoorneman door Van Lanschot werd overgenomen, dat heb ik toen ook gewoon in de krant gelezen, hoor.’

Toch rekent hij wel degelijk op verder gaande consolidatie in de sector, net als Nienke Bollen die bij de firma uit Bussem mede-verantwoordelijk is voor de family-officetak. Een volgende schare aan fusies en overnames zou volgens hen zichtbaar kunnen worden bij (multi) family offices, aangezien er daar steeds meer van zijn, waaronder veel kleintjes. 

Maar, niet uit de hoek van family offices kwam een paar dagen later nieuws naar buiten over een nieuwe consolidatieslag: het is het Amsterdamse OHV Vermogensbeheer, die opnieuw een kleine partij onder zijn hoede heeft genomen. KopVos Vermogensbeheer heeft zich aangesloten bij OHV, en kan daarmee legal & compliance uit handen geven. OHV, dat meerdere miljarden beheert, versterkt hiermee haar positie in Brabant en België.

Benelux

Ook op geografisch niveau worden teams in elkaar geschoven. Bij ING bijvoorbeeld. De bank heeft de investment offices in de Benelux samengevoegd, vertelde topman Bob Homan deze week aan Cees van Lotringen. Feitelijk deden ze allemaal hetzelfde werk, zo legde Homan uit. 'Doel is om samen sterker te worden.'

ING sluit met zijn aanpassing aan bij een brede trend in asset management, waarbij partijen als BlackRock en Van Lanschot Kempen zowel de beleggings- als de commerciële kennis binnen de organisatie samenvoegen. 

Beste van de week: