Beste van de week: het rommelende Robeco


Hét onderwerp van gesprek was deze week Robeco. Het rommelt bij de asset manager, besloten diverse bronnen richting Fondsnieuws na weer een vertrek van een kopstuk.
Onweer

Dit keer was het Peter Ferket die vertrok bij het fondshuis dat volgens ingewijden te veel nadruk legt op kortetermijnresultaten en te weinig op innovatie. Daarbij zijn de toon en de stijl een stuk directiever geworden, tekende Fondsnieuws-hoofdredacteur Cees van Lotringen op in zijn analyse over Robeco.

'Dat heeft bijgedragen tot een cultuuromslag die niet iedereen bevalt', vertrouwde een bron hem toe. 'Robeco was altijd een leerschool voor jong talent. Talent dat veel kansen kreeg en ook fouten mocht maken, met als resultaat een sterk middenkader. 'Dat is aan het veranderen, de sfeer is harder geworden. Zo is er geen geduld meer met mensen die enkel op de winkel passen.' 

Den Haag

Ander veelgelezen industrie-nieuws kwam vanuit de tak van family offices. Het Haagse multi family office Capital Support gaat een dienst van ABN Amro MeesPierson overnemen, zo maakten de twee partijen eind vorige week bekend. De bank draagt de klanten voor wie het werkzaamheden als testamentair bewindvoerder, executeur of gevolmachtigde verricht, over aan het family office.

Behalve de 1000 klanten, gaan ook de ABN-medewerkers die deze diensten uitvoeren, richting Den Haag.

Japan en goud 

Verder was de vertrouwde focus er één op de markten zelf. Japan-fondsbeheerder Richard Kaye voorspelde tegenover Investment Officer medewerker Francis Muyshondt een rally voor de aandelen uit de regio die hij covert. Hoewel het natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie is, was hij nog nooit zó optimistisch over Japanse aandelen, en dan voornamelijk die van bedrijven uit 'het nieuwe Japan'.

Philippe Gijssels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, is iets voorzichtiger. De asset manager zit licht overwogen in aandelen. 'Maar niet agressief', aldus Gijssels in gesprek met Jurgen Vluijmans. Daarbij is de belegger positief over goud en vastgoed. De negatieve reële rentevoeten vormen volgens hem het 'perfecte klimaat' voor reële activa.

Een strateeg die ons deze week een inkijkje gaf in interessante sectoren, was Vincent Juvyns, van JP Morgan AM. Hij stelt voor voorzichtig gepositioneerd te blijven en te beleggen in technologie en gezondheidszorg, voornamelijk vanwege goede kwartaalresultaten die deze bedrijven onlangs hebben gepubliceerd. 

Voorzichtig tipte hij nog om tóch eens te kijken naar die bedrijven die het momenteel zo zwaar hebben. ‘Correcties van 20 tot 30 procent zijn kansen om opnieuw op de markt te beleggen. Is het aannemelijk dat het luchtvaartverkeer binnen twee jaar niet opnieuw normaal zal functioneren? Of dat de olieprijzen opnieuw tegen hun evenwichtsprijs zullen noteren van zowat 50 dollar per wanneer de economie weer normaal draait? Tijdens de moeilijkste momenten kunnen actieve beheerders langetermijnposities innemen op de financiële markten.’

Podcast

Aan de digitale podcasttafel zaten deze week Sander Steverink van APG en Roelof Salomons van Mercer, om zich te buigen over de vraag of we ons moeten opmaken voor een inflatoire vuurzee of een deflatoire schok. 

Tenslotte: Han Dieperink besteedde in zijn - populaire - bijdragen deze week aandacht aan het thema fintech versus financials en het onderwerp olie. Het wordt weer zoals het was, concludeerde hij over het zwarte goud.