Beste van de week: Hoe ABN fondsen de maat neemt


Martin Stolker, de zeer ervaren en gerespecteerde gatekeeper van ABN Amro, kreeg de abonnees van Fondsnieuws deze week op de banken. De tot hoofd managerselectie gepromoveerde Stolker voerde ons via een tour d'horizon langs het minitieuze proces van fondsselectie.
Martin Stolker, ABN Amro

Asset managers smulden ervan, want Martin Stolker (foto) is de poortwachter van de grootste private bank van Nederland. Zonder zijn zegen komt geen fonds bij de bank op het schap.

In de slipstream van Stolker, verscheen daar eensklaps ook Rolf Stout weer ten tonele, de fondsmanager van wie men in aanloop naar de crisis van 2008 dacht dat hij op water kon lopen en die sinds zijn afscheid in 2010 de publiciteit mijdde als de pest. Het was goed hem weer te zien, een gentleman met een litteken op zijn ziel, dat wel.  

Stout ging met zijn Obam fonds in de crisis van 2008 bijna 60 procent onderuit. Wij zochten hem in 2009 op zijn werkkamer in de Bijlmer op en we troffen een aangeslagen man. Maar wat hem sierde dat was dat hij - ook onder dat slechte gesternte - bereid was verantwoording af te leggen.

Stout kwam deze week in de actualiteit, omdat hij afscheid nam als commissaris van het Obam fonds dat in de loop van dit jaar verzelfstandigd wordt. Hij onthulde tegenover redacteur Harm Luttikhedde dat hij eigenlijk al vóór de crisis van 2008 het plan had om op te stappen, maar bleef toen de crisis een feit was.

Nieuwe overname in vermogensbeheermarkt

Nieuws bracht ook collega Lenneke Arts. Zij diepte het nieuws op dat Trustus uit Joure branchegenoot Amstberg Capital Management heeft ingelijfd. Het bevestigde ons in de opvatting dat de consolidatie in de vermogensbeheerwereld wel degelijk plaatsvindt. 

Een andere primeur die we brachten kwam van redacteur Yvonne Schreuder. Zij tekende in een gesprek met Gerard Moerman, de chief investments solutions officer van Aegon Asset Management, op dat men een client investment solutions team heeft opgericht, met het doel de krachten van assetmanagement en de fiduciaire tak te bundelen om alle vraagstukken op gebied van asset allocatie te kunnen beantwoorden. Daarmee zoekt Aegon AM aansluiting bij de brede transitie die op dit punt in de asset managementtak plaatsvindt. 

Peiling over Mifd II 

Andere artikelen die de moeite van het lezen waard zijn, zijn het interview met Goldman Sachs over impact beleggen, het gesprek met het jubilerende J.P. Stewart Holdings over de waardering van aandelen en de zondeval van de Britse alphamanager Neil Woodford

En last but not least, een uitnodiging van hoogleraar Tom Loonen die door Fondsnieuws van harte wordt ondersteund: het verzoek aan private bankers en beleggingsadviseurs om deel te nemen aan een peiling over de gevolgen van de Europese richtlijn Mifid II op de beleggingsadvisering.

Loonen heeft niet alleen zijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid, maar ook zijn professionele twijfel of al die regels wel tot meer bescherming en meer kwaliteit voor eindklanten hebben geleid. Die enquete kunt u hier rechtstreeks invullen.