Beste van de week: hoe de ECB ons in coma houdt


Op 16 maart ging de volatiliteitsindex VIX, na de "spike" van maart, weer omlaag tot 12 mei. Sinds die handelsdag loopt de volatiliteit in de Amerikaanse S&P-index weer op. Aanleiding: onrust over de te sterk gestegen aandelenkoersen en over de turbomotor waarmee de Fed schuldtitels met tientallen miljarden tegelijk opzuigt.
Intensive care

Het is dan ook niet vreemd dat artikelen over de markten tot de best gelezen stukken van deze week behoren. Lezers van Fondsnieuws zoeken richting, zodat de asset allocatie visie van Van Lanschot Kempen veel aandacht trok. Boodschap van de Bossche bank: aandelenbeleggers hebben teveel optimisme ingeprijsd, een waarschuwing die eerder in de week ook van ING kwam. 

Verder kreeg een artikel over de Amerikaanse staatsobligatiemarkt veel aandacht. De Fed zuigt zoveel schuld op de bodem van de markt op, dat obligatiebeleggers zeggen dat zij geen goed beeld meer hebben van de signaalwerking die normaal gesproken van deze als 'risicovrij' bestempelde markt uitgaat. "Forward guiding", zoals men dat in de VS noemt, is ver te zoeken. 

Behulpzaam vonden lezers ook het podcast-interview dat de Fondsnieuws-redactie in het kader van de serie "This Time is Really Different" met hoogleraar en oud-DNB directielid Lex Hoogduin maakte. Hoogduin denkt dat centrale banken als de ECB niet meer kunnen doen dan financiële repressie uitoefenen en 'de patiënt in coma houden'. Hoogduin schetst geen vrolijk beeld van hoe dit schouwspel in een treurspel kan eindigen. Luister maar even naar het interview dit weekend - het is de moeite waard. 

Daarnaast aandacht voor de institutionele wereld, die kraakt als gevolg van de aanhoudend lage rente en pensioenfondsen dwingt tot cashflow gedreven beleggingen en aandacht voor vastgoed, dat institutionele beleggers een aantrekkelijke (il)liquiditeitspremie biedt. 

Verder zoemden we in op de sector zelf: zo meldden we deze week het vertrek van een een team investments solutions van Actiam, dat overstapte naar stadsgenoot ASR Vermogensbeheer, terwijl Bart Horsten na verrichte prestaties als directeur Vermogensbeheer bij Rabobank een carrièresprong werd gegund. 

Op prijs werden ook de bijdragen gesteld van onze eigen Fondsnieuws-experts: oud-Rabo CIO Han Dieperink belicht het feit dat beleggers de economie niet kunnen kopen, terwijl oud-ABN Amro hoofdeconoom Han de Jong inging op het in zijn ogen treurige arrest van het Duitse Constitutionele Hof, terwijl oud-CIO Daan Potjer van Dynamic Credit zijn licht liet schijnen over de toekomst van het vermogensbeheer. 

Tot slot nog bijdragen over het groeiende inzicht en de ervaring dat digitalisering ook veel efficiëncy kansen en kosten voordelen biedt. We belichtten dat in een gesprek met Frank Verbeek, managing direcor van Drake Star Amsterdam dat via de digitale snelweg een deal deed met een operator van elektrische laadstations en Stan Leistrade van Lestrade die vertelt dat operational due diligence heel goed via videoconferenties is te doen. 

Oh ja, kijk nog even naar onze nieuwe rubriek: actualiteit in beeld. Dit keer hebben we gevisualiseerd hoe de techreuzen die S&P in hun greep hebben en welke risico's daarachter schuilgaan.