Beste van de week: Kempen c.s. krijgt ESG-label


De Belgische federatie van banken, Febelfin, heeft in een eerste ronde 311 producten van financiële dienstverleners een duurzaamheidslabel gegeven. Vijf Nederlandse partijen waren succesvol. Het vurig gewenste label ging naar 31 producten van Nederlandse aanbieders.
Van Lanschot Kempen

Collega's van Investment Officer, het Belgische zusterplatform van Fondsnieuws, waren gisteren in Brussel toen CEO Karel van Eeltvelt van Febelfin de labelregen persoonlijk kwam toelichten. Er werd afgelopen maanden door maar liefst 50 partijen om het label gestreden, dat een belangrijke voorwaarde is om in het asortiment van banken in België opgenomen te worden. 

Van de Nederlandse deelnemers kregen vijf partijen van Febelfin het gewenste label: ING, Kempen, Robeco, Triodos en Van Lanschot. Onder de in Amsterdam gevestigde Benelux-kantoren van internationale asset managers was afgelopen tijd echter ook geklaag te horen over de procedures en de criteria om een label wel of niet toe te kennen. Het label stelt weer nieuwe eisen aan de factsheets van fondsen. Voor sommige partijen een reden om hun aanwezigheid op deelmarkten als België tegen het licht te houden. 

DSI bestaat 20 jaar 

Verder in deze 'Beste van de week' aandacht voor DSI, het zelfreguleringsorgaan van de financiële sector in Nederland dat 20 jaar bestaat. Redacteur Lenneke Arts keek met bestuurders Jeremy Brouwer en Dirk Schoenmaker naar de toekomst en naar de veranderende rol van de beleggingsadviseur.  

De nieuwste data van de Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) van Vermogensbeheer.nl laat zien dat de dit jaar ingezette sterke lijn wordt voortgezet. Niet alleen de offensieve beleggingsportefeuilles liggen er goed bij, met rendementen van 18 procent en ruim 15 procent voor matig offensieve portefeuilles. Ook voor klanten met een defensief beleggingsprofiel worden hoge rendementen behaald, met bijna 7 procent voor defensief en bijna 10 procent voor matig defensief.

In de VBR-index zijn de gemiddelde netto-rendementen van ruim zeventig vermogensbeheerders en banken per beleggingsprofiel opgenomen.

Visie op 2020

De goede resultaten, vooral ook van aandelen, was voor ABN Amro MeesPierson aanleiding om de positie in aandelen te verhogen van onderwogen naar neutraal. Twee weken terug schreef ABN al de eerste tekenen van herstel te zien, maar het nog te vroeg te vinden om de positie in aandelen te vergroten. Ook Pictet heeft zijn exposure naar aandelen recent verhoogd. 

Tegelijkertijd kijkt Rabobank al naar de toekomst. De coöperatieve bank maakt zich bij monde van beleggingsstrateeg Taoufik Boussebaa zorgen over de Amerikaanse economie en houdt rekening met een milde recessie in de VS. Bij die analyse werd echter uitgegaan van het aanhoudende handelsconflict tussen VS en China, maar nu lijkt er toch hoop op een akkoord - later dit jaar zelfs nog. 

De onzekerheid over de wereldeconomie in 2020 is een goede aanleiding om naar de Investment Outlook van Fondsnieuws te komen. Deze vindt plaats in Hotel Arena in Amsterdam en kent een indrukwekkende line-up aan kennis en ervaring. Deelnemers zijn Ralph Wessels (hoofd Beleggingsstrategie ABN Amro), Bob Homan (hoofd ING Investment Office), Gerwin Wijnia, (chief Investment Officer InsingerGilissen), Taoufik Boussebaa, (lead Strategie & Communicatie Rabobank), en Luc Aben (hoofdeconoom Van Lanschot) en Marieke Blom (hoofdeconoom ING Bank). 

Daarnaast zijn er break-outs met topbeleggers van asset managers. 

Consolidatie in vermogensbeheermarkt

Verder hadden we deze week op Fondsnieuws aandacht voor een nieuw bewijs van de consolidatie in de onafhankelijke vermogensbeheermarkt: Luyben & Brouwer Capitalmanagement uit Zeist en twee voormalige kantoren van Forza Asset Management gaan samen verder onder de naam Florentes Vermogensbeheer.

Het gaat om twee van de vijf Forza-kantoren: die uit Rotterdam en Utrecht. 'Daarmee zijn we een middelgrote vermogensbeheerder geworden', aldus Arnold Luyben. Florentes Vermogensbeheer gaat werken met een partnerstructuur. Vermogensbeheerders die zich willen aansluiten, worden mede-aandeelhouder.

FD Gazellen

De partijen die boven het maailveld komen, kunnen hard groeien. Dat bewijst multi family office Clavis, dat deze week zijn achtste FD Gazelle 'voor snelst groeiende onderneming' op rij in ontvangst mocht nemen. Na twee jaar van forse investeringen in compliancetrajecten, heeft het kantoor komend jaar de handen vrij om verder te groeien, aldus oprichter Michiel Dill tegenover Fondsnieuws. 

Volgens Dill zijn er tien bedrijven in Nederland die negen of meer FD Gazellen hebben gehaald, de prijs van het Financieele Dagblad voor snelgroeiende bedrijven.

Tot slot brachten we deze week weer een krant uit voor de pensioenfonsbestuurders en -beleggers onder onze lezers. Daar is weer een keur aan boeiende verhalen te lezen, zoals bij voorbeeld deze. Als u tot de doelgroep behoort, kunt u deze kostenloos ontvangen.