Beste van de week: klimaatrisico vreet ons pensioen op


Dat was toch wel even schrikken: de waarschuwing dat pensioenfondsen de klimaatrisico’s van hun portefeuille nog helemaal niet in hun ALM-studies hebben opgenomen en verwerkt. Die waarschuwing komt niet van de minste, namelijk van Ortec Finance, bij monde van Willemijn Verdegaal, co-head Climate & ESG Solutions.
Stormschade

In het interview met Fondsnieuws-redacteur Yvonne Schreuder zegt zij dat de aannames van pensioenfondsen over hun assets & liabilities management vaak gebaseerd zijn op incomplete, verouderde inzichten. Het was een waarschuwing die werd gehonoreerd door lezers als zijnde het best gelezen artikel van de afgelopen werkweek.

Onderwijl werd het nieuws gedomineerd door twee politieke ontwikkelingen: Boris Johnson die als nieuwe premier van Groot-Brittannië de kont tegen de krib heeft gegooid en dreigt met een no-deal Brexit dit najaar. Asset managers waarschuwen dat een dergelijke ontknoping van de moeizame scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie grote impact zal hebben op Europese aandelen. Een no-deal zal veel Europese bedrijven en aandelen raken, zegt Esty Dwek van Natixis IM. 

Een ander belangrijke ontwikkeling voor de markten is natuurlijk de renteverlaging van deze week geweest, de eerste in tien jaar. Deze werd ingegeven door zorgen om de conjuncturele ontwikkeling in de VS. Economen en analisten raadselen of een dergelijke renteverlaging een recensie zal voorkomen - de meningen daarover zijn danig verdeeld, zo blijkt uit een analyse van de marktvisies. 

Philippe Gijssels, de strateeg van BNP Paribas, zegt in een gesprek met redacteur Jurgen Vluijmans van Investment Officer - het Belgische zusterplatform van Fondsnieuws - dat Fed-president Powell gisteravond de markten heeft ontgoocheld

Onze redacteuren gingen ook door op de aankondiging van DWS om datacenters in Nederland te kopen. Gesproken werd met Harold d’Hauteville, hoofd Europese infrastructuurbeleggingen, die in tegenstelling tot het beeld zegt dat Nederlandse infrastructuurbeleggingen wel degelijk interessant zijn voor institutionele beleggers. d'Hauteville legt uit waarom

Collega Harm Luttikhedde sprak met Henry van Heijster, gatekeeper van ING Bank over de jongste trends en ontwikkelingen op het terrein van productontwikkeling en -selectie. Het is de tweede aflevering in een serie. 

Tevens brachten we deze week bredere ontwikkelingen in beeld, die ook door onze lezers massaal zijn opgepakt en gedeeld, zoals het bericht dat millennials de wereld van het wealth management op hun kop zetten en de toezichthouders AFM en DNB die zich in een gezamenlijk onderzoek kritisch uitlieten over de schaduwzijden van kunstmatige intelligentie voor mens en bedrijf. 

Het out of the box-artikel nam redacteur Lenneke Arts voor haar rekening. In de zomerserie ‘het roer gaat om’ sprak ze met Joost van der Does de Willebois, de voormalige topman van Euronext Amsterdam. Hij begon negen jaar geleden een wijnbedrijf in Frankrijk en mag dat gerust een succes noemen: hij heeft 60 man in dienst en exporteert 4 miljoen flessen naar 68 landen.

Kortom, even lezen om vervolgens aan het strand te dromen over wat u nu echt anders zou willen doen met uw leven.