Beste van de week: Komt de Pacman-van-de-correctie?


Als ‘de best gelezen artikelen’ van Fondsnieuws de graadmeter vormen voor de stemming op de financiële markten in Nederland dan loopt de nervositeit op. In de top 5 van deze week staat zowel het artikel ‘Aandelen: Staan de seinen op oranje?’, als ook ‘Guggenheim: Aandelen tot -50% bij volgende recessie’.
Pacman

Professionele beleggers ventileren in toenemende mate het gevoel dat er dit jaar niet veel meer in het vat zit. Het Franse Natixis verklaarde zelfs openlijk dat men zijn jaarwinst dit jaar al behaald heeft, terwijl Guggenheim bij een correctie zelfs een daling van 50 procent mogelijk acht.

Nieuwe overname in vermogensbeheerwereld

De redactie van Fondsnieuws richtte zich deze afgelopen week ondermeer op OHV, dat het vorige weekend via Linkedin bekend maakte dat het branchegenoot Petrus Wealth Management heeft overgenomen. Na bevestiging door managing partner Erik Bakker plaatsten we dat op de site en op maandag ging collega Lenneke Arts op de koffie om de achtergronden van de overname te horen. Het gegeven dat het langst op de redactie na-ijlde was dat OHV zegt meer dan 5 miljard euro onder beheer te hebben - weliswaar overwegend van enkele grote institutionele klanten, maar dat moet in de top van de vermogensbeheerwereld met verrassing zijn genoteerd. 

Veel interesse was er ook voor de vermogensbeheer-app Kendu die ABN Amro heeft gelanceerd, terwijl wij zelf ook content waren met het interview dat collega Yvonne Schreuder had met het wereldwijde hoofd duurzaamheid van BNP Paribas Asset Management over de groene taxonomie, een technisch onderwerp dat Brussel en omstreken in zijn greep houdt. 

Ondertussen sprak redacteur Harm Luttikhedde met de topman van Storebrand AM. Het Noorse bedrijf heeft fondsenboutique Skagen overgenomen en maakt zich nu op voor registratie en verspreiding van zijn Sicav-fondsen vanuit Luxemburg.

'Fiod vervalst brief'

De redactie diepte nog meer nieuws op uit de krochten van media en rapporten en jaarverslagen: de AFM kwam in 2018 onvoldoende aan de controle van onafhankelijke vermogensbeheerders toe vanwege alle vergunningsaanvragen vanuit het Verenigd Koninkrijk voor Nederland. Tevens diepten we de rechterlijke reprimande op dat de Fiod het multi family office Box Consultants mede op basis van een vervalste brief van fraude heeft beticht. 

Voor het overige valt er een rode draad door onze nieuwsgaring op: de rente is laag, wat obligatierendementen onder druk zet en partijen laat uitwijken naar obligaties van mindere kwaliteit, zoals Andreas Zinng, hoofd ETF-distributie Europa van Vanguard, tegenover Fondsnieuws zei.

Voorts zorgt het er voor dat dat op alle fronten van de financiële sector tot kostenreductie en consolidatie leidt: het aantal pensioenfondsen klettert omlaag naar pakweg 200, tegen ruim 600 in 2010, banken die naar soort van huisfonds-oplossingen zoeken en onafhankelijke vermogensbeheerders die uit arren moede het vermoeide hoofd in de schoot van de concurrent leggen. 

Fondsnieuws-events

Onderwijl gebruikten wij de week ook om de voorbereiding van enkele educatieve kennissessies af te ronden: op 23 mei organiseren wij in samenwerking met DNB een masterclass over kapitaalvereisten voor vermogensbeheerders, op 28 mei openen we de deuren voor een event over emerging markets, en op 18 juni verwelkomen we een select gezelschap om bij ons ESG-event onder meer te luisteren naar Søren Hermansen, 'de Nobelprijswinnaar voor het milieu'.

O ja, en noteert u ook alvast in uw agenda: 30 september. Dan vieren wij namelijk de 12e editie van het Fondsevent. Thema: 'Inclusief kapitalisme, van aandeelhouders- (terug) naar stakeholdersdenken'. We hebben een mooie line-up van sprekers in voorbereiding.