Beste van de week: konijn uit NN's hoge hoed


De noodzaak tot schaalvergroting maant Nederlandse verzekeraars tot het doorhakken van knopen. Deze week verraste NN Group sectorgenoten. De Haagse verzekeraar toverde een konijn met een "te koop" bord in zijn handen uit de hoge hoed.
Konijn

Het was hét nieuws van de week: NN Group die aankondigde dat het aan het peinzen is wat het met asset manager NN Investment Partners moet. Verkopen, fuseren of toch een samenwerking; de verzekeraar lijkt er nog niet (definitief) uit, maar duidelijk is wel dat de firma af wil van haar asset manager.

Hoewel het ergens geen vreemde aankondiging is na een vergelijkbare roep van verzekeraar Athora Netherlands, verrastte het nieuws toch. Zó zeer, dat analisten ons belden met de vraag wat we hiervan wisten.

Wel, dat kunt u lezen in de analyse van Cees van Lotringen, getiteld 'Wordt NN IP deel van een nationele kampioen?'. Op basis van onze kennis en die van onze bronnen, stelt Van Lotringen hierin dat er twee mogelijkheden zijn waarom de verzekeraar de verzekeraar deze keuze heeft gemaakt en waarom het de markt juist nú deelgenoot heeft gemaakt van dit besluit.

Wens tot meer risico

Ook in buitenlandse media zoals de Financial Times werd gewezen op de voordelen die deze verkoop kan opleveren voor NN Group, namelijk dat het geld uit een verkoop kan helpen bij de opbouw van extra buffers en daarmee: de mogelijkheid om grotere beleggingsrisico's te nemen.

Dat sluit aan op de wens van verzekeraars om het risico in hun portefeuille te vergroten, blijkens een enquête in opdracht van Goldman Sachs Asset Management onder bijna 300 verzekeraars uit binnen- en buitenland. Institutionele beleggers willen hun allocaties naar private equity, bedrijfsleningen voor het middensegment van de markt en infrastructuurschulden fors uitbreiden, aldus het onderzoek

Donderdag plaatsen we een podcast met Hester Borrie, bestuurslid van NN IP, over de veranderingen die bij de asset managers afgelopen jaar zijn doorgevoerd en voor veel instroom in 2020 hebben gezorgd. Het was een gesprek dat daags voor het persbericht van NN is opgenomen. 

Voor we het vergeten

Voor we het vergeten: doet u al mee met de wedstrijd die we samen met AF Advisors hebben uitgeschreven? U heeft nog een paar dagen (tot 1 mei) de tijd om de vier fondsen te kiezen die volgens u dit jaar het hoogste rendement gaan halen. Natuurlijk, het gaat om accenten, die binnen een breed gespreide portefeuille genomen zouden kunnen worden. 

Beste van de week