Beste van de week: na Draghi is de politiek aan zet


Mario Draghi wist deze week alle aandacht weer op zich te vestigen: wat gaat de ECB-president beslissen op één van zijn laatste beleidsvergaderingen? De financiële markten konden er in hun speculaties geen genoeg van krijgen. En toen was het 2 uur en nam de Italiaan in Frankfurt het woord. Op alle Europese beurzen verstomde het geluid.
Beleggers kijken muisstil toe

In aanloop naar deze beleidsvergadering vlogen grote woorden voorbij op de schermen van Bloomberg, Reuters, CNBC, maar ook de financiële kranten schreven er kolommen mee vol: het ECB-beleid is uitgewerkt, de politiek is nu aan zet; de rente blijft nog lang op, of onder nul, zoals BlackRock beweerde. 

Anderen keken al vooruit, zoals Pimco dat stelde dat de eurozone in een zeer fragiele situatie is beland, omdat er contracycische beleidsinstrumenten ontbreken en politieke eensgezindheid. Die opvatting wint zo langzamerhand op de markten, en zelfs in de politiek, aan kracht: het ECB-beleid heeft zijn werk gedaan, er is nu sprake van zoveel bijeffecten dat het tijd wordt dat de politiek zijn ding gaat doen. 

De beleidsvergadering van de ECB overwoekerde deze week alles. En toch gingen de redacteuren en de medewerkers van Fondsnieuws ook nog op zoek naar ander nieuws: zo sprak collega Lenneke Arts met Jan Willem Hofland van ABN Amro over het Impact Mandaat van de bank, dat 'uniek' is, maar waar je wel 2,5 miljoen euro voor moet meebrengen. Het is dan ook een dusdanig belangrijk speerpunt voor de bank dat topman Kees van Dijkhuizen het zelf afgelopen vrijdag aan topklanten kwam presenteren. 

Van snelle Mario naar Menno Snel

'Snelle Mario' duwde ook ander nieuws weg, namelijk de aankondiging van staatssecretaris Menno Snel van Financiën dat hij de vermogensrendementheffing van voorganger Vermeend wil veranderen: spaarders worden ontzien, maar beleggers (met geleend geld) gaan de rekening betalen. Maar 'the devil is in the detail': het fictive, ingeschatte rendement voor obligaties blijft, evenals dat voor aandelen, terwijl obligaties negatieve rentes kennen. Dat was voor Fondsnieuws reden om vermogensregisseur Thijs van Wensveen om een opiniestuk te vragen. Conclusie: het laatste woord is hierover nog niet gezegd. 

Citibank denkt dat de massieve kracht die overheid en monetaire autoriteiten inzetten om de (markt)economie in de door hun gewenste richting te duwen zo manifest is dat beleggers in paniek beginnen te raken en een uitweg zoeken - zo'n uitweg is goud, vluchthaven voor radeloze, moe gebeukte beleggers. Citi denkt dat de prijs van een ounce goud zal stijgen tot meer dan 2.000 dollar. Dat zou een record zijn en daarvoor is nog wel een stevig ritje nodig. De goudprijs staat nu op ongeveer 1500 dollar. 

Countdown voor Fondsevent

Bijna zouden we vergeten dat er ook nog mensen zijn die gewoon aan het werk zijn en hun business proberen te runnen. Dat geldt bij voorbeeld voor Comtessa Vermogensbeheer, dat een rol wil spelen in de huidige consolidatiegolf en sinds 2015 is gericht op groei middels acquisities. 

Acquisities, schaalvergroting, dat is één aanpak, maar nieuwe klanten aantrekken is zeker zo belangrijk. Zo stomen millennials op, nog even en zij zijn de beeldbepalende generatie in onze samenleving. Reden voor Fondsnieuws om er een masterclass aan te wijden. In 2030 controleren zij wereldwijd 20.000 dollar aan vermogen, zo is in onderzoek becijferd. Die masterclass vindt deze donderdagmiddag plaats - het verslag ervan kunt u binnenkort op de site lezen. 

Tot slot, heeft u zich als beleggingsprofessional al ingeschreven voor het Fondsevent, 30 september in De Prodentfabriek in Amersfoort. Al meer dan 300 concullega's gingen u voor. Een actueler programma hebben we niet kunnen bedenken: 'Kapitalisme in crisis' - hoogste tijd dat u kennis opdoet wat dat voor uw business en uw toekomst betekent. Hier bij het kruisje tekenen svp ;-).

 

Dus het balletje ligt bij de lidstaten om in een gezamenlijk en gecoördineerd vorm aan de supply side te sleutelen en daarmee de rentes omhoog te helpen opkrikken, anders zou de belegger voor extra risicopremie of minder rendement opdraaien ?!!?
hosseiniank@yah...