Beste van de week: Nederlandse banken onder de loep


Het was de week waarin we de Nederlandse grootbanken onder de loep namen. Hoe deden hun modelportefeuilles het dit jaar? En hoe succesvol waren de beleggingsfondsentips die ze ons vóór aanvang van 2019 tipten?
Nederlandse banken

De neutrale modelportefeuilles van de vijf grootste private banken haalden sinds het jaarbegin absolute rendementen van 11,9 procent of hoger, leerde een blik op de YTD-cijfers van redacteur Harm Luttikhedde. 

Relatief gezien bleef alleen Rabobank in deze tussenstand de markt voor, vooral dankzij de keuze om het hele jaar overwogen in aandelen te blijven. Alle andere banken haalden het risico van tafel, tijdelijk of blijvend. 'En misten daardoor een deel van de voortgaande rally', concludeerde Luttikhedde. 

Ter vergelijking: waar ABN Amro netto 11,9 procent rendement haalde, was dat in het geval van Rabobank 15,01 procent. Intussen bleef Van Lanschot met een netto rendement van 13,07 procent het meeste achter bij de benchmark.

Dé tips van de banken voor 2019

Dan de beleggingsfondsen die de banken kozen als "fondstips" voor dit jaar, iets wat we hen traditiegetrouw voor de aanvang van een nieuw jaar vragen. Van Lanschot Kempen kwam als winnaar uit de bus, als het gaat om outperformance van de geselecteerde fondsen. Drie van de fondsen die Ralph Engelchor en consorten kozen, versloegen de benchmark. Dat waren drie aandelenfondsen: één in opkomende markten, één in Amerikaanse aandelen en één van waardebelegger Harris.

Wat meer uitzoomend, versloeg de helft van de in totaal twaalf getipte fondsen door ABN Amro, ING, InsingerGilissen en Van Lanschot Kempen de benchmark, een mooie prestatie.

Vooruit

Terugblikken is iets wat past bij de huidige tijd van het jaar, maar wat misschien nog wel meer hoort bij deze periode waarin de kerstlampjes vast van zolder worden gehaald: outlooks! Vanmiddag is onze eigen investment outlook, afgelopen week was het onder meer de beurt aan JP Morgan AM, Vanguard, ABN Amro en Fidelity.

Deze week voorspelde Vanguard een rendement van 4 tot 6 procent op aandelen uit de eurozone voor de komende tien jaar, deed hoofdeconoom Marieke Blom van ING een duit in het zakje door in te zetten op een "ongeluk in slow motion" in plaats van een recessie in 2020 en richtten JP Morgan AM en ABN Amro hun peilen op obligaties. ABN Amro stelde voor de positie in die categorie te verkleinen, JP Morgan AM zei aandelen of private markten te prefereren.

Bubbel

Over die vastrentende categorie hoorde redacteur Yvonne Schreuder tijdens een Morningstar-debat leveraged loans tot 'meest kwetsbare categorie' betiteld worden, door onderzoeksanalist Jeroen Siecker. Siecker vreest voor het gebrek aan transparantie en de zeer forse instroom van de categorie, waardoor de kans op bubbelvorming toeneemt. 

Volgens Han Dieperink is een gebalanceerde portefeuille met aandelen en obligaties sowieso uitgewerkt. De oud-Rabobankier heeft (een deel van) zijn tijd besteed aan een eigen boek, met de titel Beleggen op het kantelpunt. Daarin voorspelt hij dat passief beleggen in de komende tien jaar zijn piek zal bereiken, waarna actief beleggen weer belangrijker en succesvoller wordt, al vlakt hij de kansen voor machines óók niet uit.