Beste van de week: Ook Kempen zet vol in op mandaten


Na ABN Amro en Rabobank zet ook Van Lanschot Kempen nu een volgende stap in de strategie van open archtectuur. Er staan nu drie strategieën klaar voor het 'BestSelect' platform. De mandaatfondsen, waarvan er meerdere zullen volgen, zijn exclusief bestemd voor vermogensbeheerklanten.

Dat laten Maarten Kneepkens en Theo Nijssen weten in een gesprek met redacteur Harm Luttikhedde. Ondertussen stuitte de Fondsnieuws-redactie ook op een nieuwe ontwikkeling bij Rabobank. Het eerste mandaat voor de zogenoemde Core-Factor Satellite strategie is vergeven aan Amundi. De Franse asset manager is bereid daarvoor een stevig offer te brengen. 

De markt blijkt in den breedte vol in beweging - een 'perfect storm' zou je het zelfs kunnen noemen: zo wordt weer een nieuwe fusie in het zelfstandige vermogensbeheer aangekondigd: Havika en Schraauwers Van den Hout & Partners gaan samen verder. De twee vermogensbeheerders vormen fusiepartij Comfort Vermogensbeheer.

In deze zelfde week werd het nieuws door de redactie gebracht dat vijftien zelfstandige vermogensbeheerders samen een eigen bewaarinstelling beginnen. De groep wil ten strijde trekken tegen de kostenverzwaring in de sector en hun afhankelijkheid van depotbanken verkleinen, zo laat Pieter Aartsen, die de coörperatie gaat leiden in een telefonische toelichting tegen Fondsnieuws.

Via de bewaarinstelling kunnen vermogensbeheerders zelf benodigde broker- en bewaarservices inkopen bij banken. Het nieuws begon eerder dit jaar al rond te zingen, maar onduidelijk was nog wie het initiatief zou nemen. 

Voorts bracht de redactie van Fondsnieuws het nieuws dat de Nederlandse fintech Ohpen in Groot-Brittannië op een juridisch conflict is gelopen met het Amerikaans Invesco voor wie het in de Britse markt een fondsenplatform zou bouwen. De één (Ohpen) verwijt de ander achterstallige betalingen, de ander (Invesco) verwijt de een gebrek aan kennis, bijvoorbeeld van de Britse wet- en regelgeving. 

Verder aandacht voor Nassim Taleb, de trader en bestsellerauteur, die de collega's van ons zusterplatform Investment Officer in Brussel interviewden. Hij stelt bij de publicatie van zijn gelijknamige boek, dat adviseurs te weinig 'skin in the game' hebben. 

En er was aandacht voor Add Value Fund van Willem Burgers en Hilco Wiersma. Zij hadden een moeilijk 2018 achter de rug, maar staan inmiddels al weer op een plus van ruim 26 procent.