Beste van de week: op naar nieuwe consolidatieslag?


De consolidatietrein blijft maar doordenderen. En dat is nodig, want 'er zijn gewoon te veel partijen in de beleggingssector'. Althans, volgens topman Hugo Lasat van DPAM.
Beste van de week

In de asset management industrie zullen fusies volgens Lasat de komende jaren fors toenemen, schetste hij in het best gelezen artikel van deze week. 'Er is een grote diversiteit van spelers', aldus de topman. 'Bovendien zijn er ook gewoon te veel spelers als je dat afzet tegenover het aanwezige particuliere en institutionele spaarvermogen. We zullen dan ook fusies of overnames zien, niet alleen omwille van de mogelijke synergieën langs de kostenzijde, maar ook aan de revenuekant.’

Volgens hem is in Europa een ecosysteem aan het ontstaan, waarbij bepaalde asset managers elkaar opzoeken om gezamenlijke projecten aan te gaan. ‘Dat is een trend en kan gaan om bijvoorbeeld analyse, beheer, technologie of distributie van expertises.’

Intussen woedde in een andere sector-tak de vraag of fiduciaire diensten en fiduciair beheer nu wél, of niet samen gaan. Twan van Erp, Wilse Graveland, Maureen Schlejen en Geert-Jan Troost reageerden in dit veelbesproken artikel op de vraag van Cees van Lotringen.

ING

Dan aandacht voor de banken. ING kondigde aan de bedieningsconcepten van vermogensadvies te gaan herdefiniëren. De bank gaat werken met vier smaken: doe-het-zelf-beleggen, begeleid beleggen, beleggen met een relatiebeheerder en beleggen op basis van de herkomst van vermogen.

Jacco Minnaar, topman van de asset management tak van Triodos, trad deze week voor het eerst naar buiten met de wens van Triodos AM om impact-mandaten te gaan aanbieden. ‘Veel professionele en institutionele partijen zoeken - naast hun huidige portefeuille - naar manieren om hun aandelen en obligaties via duurzame mandaten te beleggen. Vanwege de impact, maar ook omdat ze diversificatie opleveren in hun totale allocatie. Dat maakt het in termen van risico-rendement aantrekkelijk. Naar de toekomst toe zouden we ook in die categorie vaker mee willen doen om stukjes mandaat te winnen', aldus Minnaar in gesprek met redacteur Lenneke Arts.

Beste van de week: