Beste van de week: professionals lonken naar bitcoin


De bitcoin houdt beleggers steevast bezig. Waren dat "vroeger" nog de particuliere beleggers, steeds vaker is de munt ook in institutionele portefeuilles te vinden. Zelfs de beroepsvereniging voor beleggingsprofessionals schuifelt voorzichtig richting omarming van de cryptomunt.
Bitcoin

In een belangwekkend paper dat onlangs is uitgegeven door CFA Institute Research Foundation, zetten schrijvers Matt Hougan en David Lawatt van Bitwise Asset Management uiteen waarom professionele beleggers bitcoins zouden moeten toevoegen aan hun portefeuille.

De digitale munt voegt waarde toe aan het risico-rendementsprofiel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille, aldus de CIO en de onderzoeker. De beleggingscategorie is volatiel, heeft weinig correlatie met andere categorieën en de sharpe-ratio is in de loop der tijd sterk gestegen. 

Zelf na de ongekende stijging van de bitcoin tot meer dan 40.000 dollar, doen professionele beleggers er volgens Hougan en Lawatt goed aan om de digitale munt alsnog toe te voegen aan hun portefeuille, zo schrijven ze. 

Het paper kon op veel aandacht rekenen, net zoals de analyse van Fondsnieuws-redacteur Yvonne Schreuder. Het was het best gelezen artikel van deze week.

Voorspelbare-groeibedrijven

Of er in de eerste week van het jaar bitcoins zijn toegevoegd aan de portefeuilles van professionele beleggers is de vraag; meestal begint het jaar bij hen rustig. Maar wie weet deze week. Konden beleggers meteen kijken naar het Pictet-Human-fonds, waarover Investment Officer deze week schreef middels een fondsinterview met beheerder Gilian Diesen.

Ze selecteert bedrijven die een goed voorspelbare toekomstige groei hebben, die de komende drie jaar boven de 10 procent uitkomt. In de huidige portefeuille, die geen vastgesteld gewicht heeft, is de sector van onderwijsdiensten de belangrijkste met 40 procent van de activa onder beheer.

Rotatie naar waarde

De beheerder van het gemengde M&G (Lux) Dynamic Allocation Fund zoekt zijn heil liever bij waarde-aandelen. 'De tijd van de grote sectorrotatie in de richting van value is aangebroken', aldus beheerder Juan Nevado in een fondsinterview met Investment Officer. Behalve het feit dat hij zijn tactisch beheerde portefeuille volledig op die verwachting heeft ingericht, is het opvallende aan de positionering dat Amerikaanse tech wordt gemeden.

‘Een groot deel van de Amerikaanse technologiesector lijkt toch richting zeepbelvorming te bewegen en de gemiddelde waardering loopt de spuigaten uit.’

Waar Nevado sowieso zijn positie in Amerikaanse aandelen onlangs heeft afgebouwd, is Quintet juist meer vermogen gaan alloceren naar de regio. De bank zit overwogen in aandelen, voornamelijk die uit Amerika en opkomende markten, zo verkondigde Quintet onlangs bij haar outlook voor 2021

Vermogensbeheerders even klaar met stoelendans

Tot slot nog even de blik naar de eigen sector, en wel die van het zelfstandig vermogensbeheer. Traditiegetrouw zette Fondsnieuws afgelopen week op een rij welke vermogensbeheerders begonnen en gestopt zijn met een of meerdere van hun diensten in 2020. Dat leidde tot de conclusie dat de hoeveelheid mutaties in de sector-tak in de tweede helft van het jaar flink is afgenomen ten opzichte van eerdere jaarhelften. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws