Beste van de week: spook van het R-woord waart rond


Dit was een historische week: China dat zijn munt devalueerde en de Verenigde Staten die de grote rivaal tot ‘marktmanipulator’ bestempelde. De marktreactie liet niet op zich wachten: vrijwel alle beleggers zochten naar een hutje om te schuilen. Het R-woord - die van recessie - hangt weer in de lucht.
Magere Hein in aantocht

Vanzelfsprekend richtte de redactie zich de afgelopen werkweek vol op deze ontwikkelingen en ze komen dan ook prominent in deze ‘Beste van de week’ terug.

Jeroen Blokland van Robeco zei in een gesprek met redacteur Lenneke Arts dat de allesbepalende vraag is of de handelsoorlog tussen China en de VS spill-over effecten heeft voor de rest van de wereldeconomie. En als dat het geval is, dan zal een recessie ons lot zijn. 

Edin Mujagíc, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer, schreef in een snelle reactie dat hij de devaluatie van de munt ziet als een bewijs voor het lijden van de Chinese economie. Hij vindt de devaluatie geen aanval- maar een verdedigingswapen. China heeft het zwaar.

Fondshuizen deelden hun visie en die waren niet minder somber. Pimco houdt beleggers voor dat ze het voordeel moeten pakken zolang het nog kan. Dat is iets wat Pictet deed. Het verkleinde haar blootstelling naar Amerikaanse treasuries. Een brandend luciferhoutje in de schacht van toenemende onzekerheid stak DWS op: ondanks de diep rode reële rente op Duitse Bunds is het nog steeds mogelijk geld te verdienen aan dergelijke staatspapier. 

Veel analisten zien in het uitwijken door beleggers naar obligaties, alsook de inverse yieldcurve, een bewijs dat de markten een recessie aan het inprijzen zijn. Dat R-woord ligt op de lippen, ook van hoofdeconoom Philippe Waechter van Ostrum Asset Management. 

Veel interesse was er van lezers ook voor twee tegen de stroom ingaande artikelen: AllianceBernstein dat stelt dat ‘een forse uitstroom van aandelen juist zorgt voor een goede return’ en Goldman Sachs dat stelt dat een pijler van de bull markt, de inkoop van aandelen kraakt. 

Wat lichter, opbeurender nieuws brachten we ook: redacteur Yvonne Schreuder sprak met Willem Schramade, die NN IP heeft verlaten om ondernemer te worden. Zijn toegevoegde waarde gaat hij zoeken in het teweeg brengen van een andere visie op waarde, hetgeen afgedwongen zal worden door de toenemende klimaatrisico’s die verdienmodellen van veel bedrijven zal raken.

In het kader van de zomerserie ‘Het roer om’ werd er ook gesproken met Hanneke Besuijen, die afscheid neemt van haar functie als beleggingsadviseur bij de Rabobank en per september als docent geschiedenis voor de klas gaat staan. ‘Drie fusies, -tig reorganisaties verder', kwam Besuijen op enig moment tot de conclusie. Toen was ze er wel klaar mee. 

Tot slot, in onze doorlopende estafette waarin onafhankelijke vermogensbeheerders elkaar interviewen ondervraagt Edwin Wierda zijn concullega Stan Westerterp van Bond Capital Partners. Hij vraagt in zijn gesprek aandacht voor ‘de oneerlijke concurrentie in het beheerlandschap’.