Beste van de week: van mondkapjes tot zeepbellen


Het coronavirus waart niet langer alleen in China, maar over de hele aardbol rond. Het geeft de trend van protectionisme een duwtje: overheden en bedrijven sluiten de poorten naar China. Wie als Westerse onderdaan uit de getroffen stad Wuhu terugkeert moet twee weken in quarantaine. De beurzen worden er toch wel nerveus van. Gino Delaere van het Belgische Econopolis schreef er een analyse over.
Shanghai, januari 2020

Delaere legt vanuit zijn woonstee Singapore een spitsvondige relatie tussen de niet meer aan te slepen mondkapjes en aandelen: 'je moet ze kopen wanneer niemand ze wil. Waneer iedereen ze wil, zijn ze bijna niet meer te vinden of veel duurder op de zwarte markt. Wij hebben gelukkig onze voorraad thuis liggen.' 

Verder in deze Beste van de week het door onze redactie opgediepte nieuws dat Slim Vermogensbeheer uit Weert zich aansluit bij het verbond tussen een aantal onafhankelijke vermogensbeheerders, onder leiding van Auréus. Het gaat nu om vijf vermogensbeheerders die onder één dak willen gaan samenwerken. Wie de Luxemburgse eigenaar is weten we nu wel, maar wat zijn plannen met het verbond zijn hebben we nog altijd niet kunnen optekenen. Wel in de wandelgangen van de vermogensbeheerwereld gehoord dat de nieuwe eigenaar 1,2 procent van het beheerde vermogen betaalt voor de kralen die hij aan het rijgen is.

Nederlandse hedgefondsen hebben zich in 2019 ook weer weten te herpakken. Er werden rendementen behaald tot wel meer dan 50 procent. Transtrend, onderdeel van Robeco en met circa 5 miljard euro veruit het grootste hedgefonds van het land, sloot het jaar af eerdre bescheiden af met een plus (in dollars) van 6,15 procent. Het Pelargus Asia Alpha Fund van het gelijknamige Pelargus Capital BV - dat mede-eigendom is van Aegon Asset Management - overleefde het tegenvallende resultaat van meer dan -10 procent in 2018 en sloot in 2019 zijn boeken. 

Verder hadden we deze week aandacht voor Kempen Capital Management dat goede sier maakt met het Global Impact Pool, zowel bij vermogende klanten van Van Lanschot als bij institutionele klanten van Kempen. Twee jaar na de oprichting is de grens van 100 miljoen euro gepasseerd en het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Beheerder Marjoleine van der Peet denkt dat wel 500 miljoen euro opgehaald kan worden.  ‘Aan de institutionele kant zijn het vooral partijen die al verder zijn met hun ESG-beleid die interesse tonen', zegt ze. 

Conflicten zijn natuurlijk ook van alle dagen in deze sector. Zo vechten de Nederlandse fintech Ohpen en het Amerikaanse Invesco een venijnig meningsverschil uit voor de Britse rechter. Aanleiding een door Ohpen gebouwd fondsenplatform dat volgens Invesco niet aan de eisen voldoet, terwjil Ohpen vindt dat Invesco niet wist wat het wilde. 

Ook minister Koolmees van Sociale Zaken liet deze week op Fondsnieuws van zich horen. Daarvoor togen we naar het Outlook-event van Achmea Investment Management, waar de bewindsman sprak. Hij zei geen nieuws te willen brengen, omdat dat toch alleen maar herrie van komt, maar en passant liet hij toch vallen dat het kabinet de communicatie van beleggers naar deelnemers en eindklanten wil verbeteren. Een kamerbrief daarover stuur hij komende maand naar het parlement.  

Een mooie stelling bracht deze week advocaat en hoogleraar Jonathan Soeharno van De Brauw op een bijeenkomst in: schaf het tuchtrecht af. De nadruk ligt te veel op de bankmedewerkers, in plaats van op de instanties - het kerndomein van de sector. ‘Het kerndomein van een bank wordt nu niet behandeld in het tuchtrecht. Denk aan bankbeleid, producten die verkeerd uitpakken, andere bancaire zaken. Nu is het lage echelon de zondebok voor falend beleid van banken.’

En dan waren er nog de waarschuwende geluiden van Achmea IM en ABN Amro. De een ziet zeepbellen op de markten, veroorzaakt door centrale banken en overheden, de ander stelt dat de euforie op de markten nergens op gebaseerd is en dat men derhalve gewoon aan zijn neutrale visie op de markten vasthoudt. 

Tot slot nog de Vermogensbeheer Rendement Index. Daaruit kwam naar voren dat Nederlandse vermogensbeheerders met hun offensieve portefeuilles gemiddeld 24 procent rendement behaalden in 2019. Dat klinkt zeer goed, maar u weet: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. 

 

En de fed liet weten dat een renteverhoging voor dit jaar hoogstwaarschijnlijk wegens de verkiezing niet te verwachten is. Daardoor kan de belegger eea euforie tegen het einde van het niet uitsluiten.
hosseiniank@yah...