Beste van de week: zonder jou


Functiewisselingen, al dan niet binnen dezelfde werkgever, kunnen grote gevolgen hebben binnen de beleggingssector. Wie wordt bijvoorbeeld het nieuwe hoofd obligaties bij ABN Amro? En hoe moet het global high dividend fonds van Kempen verder zonder een van zijn sterkste schouders?
Verlies

Vragen die de bestgelezen artikelen van deze week opwierpen bij beleggers.

De vraag voor Kempen volgde op de top-5 van Morningstar van de beste wereldwijde dividendfondsen. Het Kempen Global High Dividend haalde erin de derde plek, na lang topfavoriet geweest te zijn bij de fondsenvergelijker. 

Team-veranderingen zorgden namelijk voor een verlaging van de rating van Gold naar Silver. 'Een van de redenen achter de voormalige Gold rating was ons grote vertrouwen en sterke overtuiging in het team', legt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher uit. 'Het zeskoppige team onder leiding van Jorik van den Bos dat de dividendfondsen van Kempen beheerde, blonk uit door ervaring, toewijding en scherpzinnigheid. De ervaring die het team in verschillende cycli heeft opgedaan, is van onschatbare waarde.'

Maar, vervolgde Schumacher: 'Dit gerenommeerde team zal het in de toekomst echter zonder een van zijn sterkste schouders moeten doen. Joost de Graaf verliet het dividendteam per 1 april om als co-hoofd van Kempen’s Euro Credit team een nieuw hoofdstuk aan zijn carrière toe te voegen.'

De Graaf was binnen het team verantwoordelijk voor de sector financiële dienstverlening, was lange tijd hoofdanalist voor de vastgoedsector en daarnaast sparringpartner voor duurzame consumentengoederen. Schumacher: 'De sector financials heeft het zwaarste gewicht in de portefeuille en vereist ook de nodige expertise om te analyseren. De complexiteit van bankbalansen, de impact van regelgeving en het beoordelen van risico’s maken dit immers geen sinecure. Het verlies van de expertise en ervaring van De Graaf zal naar onze mening een groot verlies zijn voor het team, ondanks dat de sparringpartnerstructuur waarborgt dat hoofdanalisten geen monopolie hebben over de kennis van sectoren en bedrijven.'

Verder zonder Mary-Pieterse-Bloem

ABN Amro moet het intussen doen zonder Mary Pieterse-Bloem, aangezien zij het nieuwe hoofd van de afdeling beleggingscompetence wordt bij Rabobank. Pieterse-Bloem is daarmee de opvolger van Bert van den Broek, die vanwege zijn leeftijd de verantwoordelijkheid overdraagt, maar actief blijft binnen de bank. 

De vraag is wie straks - Pieterse-Bloem begint op 1 juni bij Rabobank - het fixed income team van ABN Amro gaat leiden, en haar plek inneemt in het beleggingscomité.

Het meest gelezen artikel van deze week ging over een andere verandering bij de bank, al is dat er een van een heel andere orde. Gemiddeld genomen zijn klanten namelijk opgeschoven naar hogere risicoprofielen. Waar het meest populaire beleggingsprofiel eerder profiel 3 was (35% in aandelen), is dat nu profiel 4 (55% in aandelen).

Dat gebeurt overigens omdat de klant dat zelf wil, en alleen als blijkt dat deze ook een hoger risico kan en wil accepteren. 

Dan nog even de aandacht voor de bijdrage van kennisexpert AF Advisors van deze week. Sef Laschek bespreekt erin de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel voor het administreren van mandaten. Het lezen waard!

Beste van de week