Britten stemmen bij referendum vóór 'Brexit'


De Britse bevolking heeft bij het referendum met 51,9 procent vóór een vertrek uit de Europese Unie gestemd. Deze keuze komt als een mokerslag voor de financiële markten. Het pond stuiterde naar beneden.
UKIP-leider Nigel Farage

Nigel Farage (foto), de voorman van de Britse anti-EU-partij UKIP, spreekt van een 'onafhankelijkheidsdag'. In Brussel is verslagen gereageerd.

De Europese aandelenindices kletterden in de ochtendhandel omlaag: de Duitse Dax verloor meer dan 7 procent, evenals de AEX en de Franse CAC40 zelfs ruim 8 procent. De Britse FTSE-100 index hield de schade 'beperkt' tot ruim 5 procent.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd het Britse pond al massaal van de hand gedaan. De munt viel in enkele uren terug van 1,50 dollar naar 1,40 dollar. In de ochtendhandel was dat 1,37 dollar - het laagste niveau sinds 1985.  Tegenover de euro bedroeg het verlies meer dan 5 procent. Tegelijkertijd verloor de euro tegenover andere wereldwijde valuta ook fors terrein.

Gisteravond laat werd nog uitgegaan van een overwinning voor het 'remain'-kamp met 52 procent van de uitgebrachte stemmen. De voorstanders bevonden zich ook in Engeland en Schotland, waar de stemmen relatief vroeg geteld waren. Maar degenen die voor 'Brexit' zijn, bevinden zich vooral in Noord-Engeland en Wales. 

Japanse Nikkei verliest 7 procent

In Azië gingen de koersen in de vrijdaghandel ook fors omlaag na dat duidelijk werd dat het Brexit-kamp tóch gewonnen had. De Japanse Nikkei leverde meer dan 7 procent in. Op de meeste andere beurzen in de regio was het verlies lager, maar zonder uitzondering kleurden de borden rood. Futures op de Amerikaanse aandelenmarkten voorspellen een verlies voor de S&P 500 bij het opengaan van Wall Street van 5 procent.

De olieprijs daalde naar 47,88 dollar per vat, goud steeg, evenals Amerikaanse Treasuries. Volgens James Butterfill, hoofd research van ETF Securities, is een grote uitstroom te verwachten uit alle cyclische asset classes. 'Er zal door beleggers veel geld verloren worden.'

David Cameron stapt op

Politieke waarnemers hebben eerder voorspeld dat een Brexit tot grote spanningen kunnen leiden tussen de Europese Unie en Londen over de voorwaarden waaronder Groot-Brittannië uit de unie treedt en de samenwerking voor de toekomst wordt geregeld.

Premier David Cameron adviseerde de Britse kiezers vóór blijven in de EU te stemmen. Hij maakte vrijdagochtend tevens bekend dat hij in oktober opstapt.

Fondsnieuws zal de hele dag berichten over de gevolgen van deze uitslag. In de loop van de ochtend vinden meerdere conference calls plaats van grote assetmanagers en banken.

Bekijk hier ook het Brexit-dossier