Citigroup: Koerspotentieel Europese aandelen 70%


Citigroup acht het voor mogelijk dat Europese aandelen tot en met eind 2016 met 70 procent kunnen stijgen.

Het Amerikaanse financiële concern stelt dat 'Europese aandelen zowel in vergelijking met staats- als met bedrijfsobligaties een historisch aantrekkelijk rendement bieden'. Aandelen zijn volgens Citigroup in de afgelopen vijftig jaar tegenover credits niet zo goedkoop geweest.

Staatsobligaties worden thans tegen een recordlage en zelfs negatieve rente verhandeld, stelt het financiële concern. Dat blijft zo voor de komende tijd, nu de ECB met haar opkoopprogramma is begonnen. 'Het is te verwachten dat de rente de komende vijf jaar, gemiddeld, lager zal zijn dan de afgelopen decennia.'

Citigroup heeft de koersdoelstellingen voor de Stoxx 600 in haar 'grijze scenario' verhoogd naar 450 punten, tegen een eerdere 400 punten, eind 2015, en 500 punten eind 2016. Maandag sloot deze Europese hoofdgraadmeter op 396 punten. Als het positieve 'blauwe' scenario uitkomt, dan wordt zelfs rekening gehouden met een slot, ultimo 2016, van 670 punten - een stijging van 70 procent.

Bij haar grijze scenario gaat Citigroup uit van een cumulatieve dividendgroei van 10 tot 25 procent en een dividendrendement van 2,25 tot 3 procent - hetgeen iets lager is dan op dit moment.

Ook andere partijen zijn positief tot zeer positief, zoals Julius Baer die een aanmerkelijke verbetering van de winstgevendheid van Europese bedrijven ziet. Ook deze Zwitserse bank houdt rekening met forse koersrendementen.

Year to date staat de Stoxx 600 op een winst van 15 procent. Beleggers spelen op de hooggespannen verwachtingen in en hebben als voor 35 miljard euro aan Europese aandelen-ETFs gekocht. Uit de maandelijkse Bank of America Merrill Lynch-peiling onder fondsmanagers blijkt dat 51 procent Europa als 'favoriete regio' heeft.