Countdown Masterclass: 'ESG vast deel van dialoog'


'Voor ons als betrokken aandeelhouders is ESG een integraal onderdeel van de dialoog die we hebben met bedrijven waarin we beleggen', zegt fondsmanager Jan Willem Berghuis van Kempen Capital Management.

‘In sommige gevallen leid dat tot positieve veranderingen.’ 

Samen met collega Marieke de Leede zal hij aanstaande donderdag een van de presentaties verzorgen op de Fondsnieuws georganiseerde Masterclass duurzaamheid: Engagement in de praktijk

Ook Schroders, Robeco en Henderson zijn dit maal van de partij. Voorafgaand aan de presentaties van de fondshuizen zal Mark van Baal van Follow This vertellen hoe hij al zijn invloed aanwendt om Shell op het pad van groene investeringen te krijgen. 

Dit alles onder het dagvoorzitterschap van Rens de Jong. 

‘Sommige beleggers hebben de neiging om ESG-criteria (environmental, social, governance) te zien als zwart-wit; bedrijven zijn goed of slecht, waarin je wel of niet belegt’, vervolgt Berghuis. ‘Wij denken dat ESG, net als andere risicofactoren meer grijstinten heeft en ook kan veranderen over tijd.’

Tijdens de presentatie zal hij aan de hand van een enigzins controversieel voorbeeld de dialoog over ESG-onderwerpen zo concreet mogelijk proberen te maken. 

Succesvol engagement voeren

Seema Suchak van Schroders zal vertellen over het nut van ESG-engagement en hoe je daarmee de beste resultaten behaald. ‘Wij geloven dat het in het belang van onze klanten is om betrokken aandeelhouders te zijn, omdat we een beter rendement en lager risico nastreven voor de fondsen waarin onze klanten zijn belegd.’

Succes behalen met engagement is volgens haar onder meer een kwestie van de juiste vragen stellen en geduld betrachten. ‘Verwacht niet direct resultaat.’ 

Head client portfolio management Martijn Oosterwoud en Bas Knol, specialist op het gebied van actief aandeelhouderschap, van RobecoSAM bespreken de Quant Sustainable Global Equities strategie van het huis.

Portefeuilleconstructie

Hierbij komen voor het eerst de kwantitatieve beleggingskwaliteiten van Robeco samen met de duurzaamheidsexpertise van de Zwitserse dochteronderneming.

De geconstrueerde portefeuille reduceert de ecologische voetprint met 20 procent. Voor klanten wordt dit alles op een aansprekelijke manier inzichtelijk gemaakt.

Beleggen in oplossingen

Het duurzame beleggingsbeleid van Henderson is gestoeld op het beleggen in bedrijven die oplossingen bieden voor de grootste uitdagingen van deze tijd. 

Hierbij worden tien thema’s onderscheiden die aansluiten bij vier megetrends, te weten klimaatverandering, de groei van de wereldbevolking, de schaarste aan natuurlijke bronnen en de vergrijzing. 

Inschrijven voor de gratis masterclass is nog mogelijk via deze link.  

Meer achtergronden op Fondsnieuws: