De best beluisterde Fondsnieuws-podcasts van 2020


De uitbraak van het coronavirus in februari en de (eerste) lockdown die erop volgde, heeft Fondsnieuws aangegrepen tot een vergaande heroriëntatie van zijn redactiebeleid. Eén van de verworvenheden van die heroriëntatie, die inmiddels niet meer weg te denken is, zijn de podcasts met kopstukken uit de sector.
His master's voice

De redactie van Fondsnieuws en van het zusterplatform Investment Officer (in België en Luxemburg) kende tot begin dit jaar drie outlets: print, events en digitaal. Magazines en andere printproducten maken, had in deze periode van corona geen zin meer, want ze werden verstuurd naar kantoren en daar was niemand. Fysieken events organiseren had evenmin zin, want daar kwam niemand (meer) naar toe. 

Daarop besloten we in maart om printproducten en fysieke events on hold te zetten en ons volledig te concentreren op onze digitale kanalen. In korte tijd lanceerden we podcast-series, zowel van de redactie als van de in 2017 gelanceerde businessline Yld!, die buiten de verantwoordelijkheid van de (onafhankelijke) redactie sponsored content maakt. Ook produceerden we in de afgelopen maanden op grote schaal webinars en virtuele talkshows. 

This Time is Really Different 

De redactie trapte dit voorjaar af met de podcast-serie "This Time is Really Different", waarin hoofdredacteur Cees van Lotringen op zoek ging naar de vraag of deze crisis rond een pandemie niet de tweede ronde is (na die van 2008) van een drie-akter die draait om een grote schuldencrisis in het Westen, waarvan we de "endgame" nog niet kennen. 

Gesproken werd met onder meer Jaap van Duijn, Leen MeijaardLex Hoogduin, Bernard ter Haar, Brenda Kramer, Edin Mujágic, Jurrien Timmer en Peter Hagedoorn.

Checklist Pensioenakkoord 

Redacteur Yvonne Schreuder maakte de serie "Checklist Pensioenakkoord", waarin ze met Gosse Alserda (TKP Investments), Wim Barentsen (Achmea IM), Peter Westland (Blue Sky) en Arjen Monster (NN IP) sprak over de gevolgen van het Pensioenakkoord op de beleggingen. 

Deze zomer volgden podcasts, in het kader van het Fondsevent 2020, met de topmensen van de investment offices van de grootbanken in Nederland over hun outlook op de markten, hun asset allocatie en de gevolgen die dat heeft voor de portefeuilleconstructies. De gesprekken waren met Taoufik Boussebaa (Rabobank), Bob Homan (ING), Joost van Leenders (Van Lanschot Kempen), Richard de Groot (ABN Amro), en Gerwin Wijna (InsingerGilissen). 

In september is een nieuwe podcast-serie gestart, "Masters in Finance", die gaat over de businesskant van het werk van banken, vermogensbeheerders en consultants. De gesprekken waren met Harold Knebel (IBS Capital), Eran Habets (ABN Amro), Karin van Baardwijk (Robeco), Willemijn Verdegaal (Ortec Finance), Katja Kok (Van Lanschot), Pim Mol (Rabobank) en Frank 't Hart (Hart Advocaten). Volgend jaar wordt de serie voortgezet. 

Best beluisterde postcasts 

De vijf best beluisterde redactionele podcasts van het afgelopen jaar, zijn - in chronologische volgorde - die van Jaap van Duijn, Leen Meijaard, Bernard ter Haar, Jurrien Timmer en Harold Knebel. 

Alle podcasts zijn - zonder inlogcode - te beluisteren op Fondsnieuws, maar ook op Spotify en Apple Podcast.