De meest opmerkelijke transfers van 2020


2020 was niet echt een jaar om op avontuur te gaan - liever houden wat je hebt. Toch liet de vermogensbeheerwereld een aantal opmerkelijke transfers zien: sommige professionals zeiden de sector gedag, anderen werden eenvoudigweg weggekocht. Dat laatste lijkt een nieuwe trend: in een tijdperk van consolidatie en schaarste worden de messen geslepen.
Collega's komen en gaan

Zo haalde Lombard Odier een team van themabeleggers bij Robeco weg. Het ging om Henk Grootveld en enkele van zijn collega's. Het FD suggereerde dat dat met forse salaris- en bonusverhogingen was gegaan, waarna Grootveld plat gebeld werd door headhunters. Die suggestie van fors hogere bonussen was ten onrechte, verzekerde Grootveld aan Fondsnieuws.

Toch bleef het wegkapen van beleggingsteams niet tot Robeco beperkt. Bij NN IP werden een emerging market en een in duurzaamheid gespecialiseerd team weggekocht: de een door William Blair, de ander door Neuberger Berman - notabene een Amerikaanse partij, een favoriete werkgever bovendien, die voor het Nederlandse smaldeel inmiddels een kantoor in Den Haag heeft geopend. 

Van NN IP zijn overgekomen Hendrik-Jan Boer met 30 jaar ervaring op de revers, Alex Zuiderwijk, Jeroen Brand en de analisten Philip Cau, Alex Kushev, Camiel Mulders en Mark van der Geest. Zij hebben veel ervaring met ESG investing. Hun vertrek bij NN IP sloeg in als een bom.

Koffie bij de buren 

NN IP zat echter niet stil. Het ging koffie drinken bij de buren, pensioenbelegger MN, en overtuigde dat het beter was om talent en ervaring te delen, met als gevolg dat een EMD-beleggingsteam van MN vanaf nu op de burelen van NN IP te vinden is. 

Kempen Capital Management dat er ook niet vies van is om teams bij derden weg te halen, zoals eerder het geval was met een Altis-team, was nu ze zelf aan de beurt: het creditteam zag "the best & the brightest" vertrekken: Rik den Hartog, Pim van Mourik Broekman, Luuk Cummins, Sipke Moes, Quirijn Landman en Marco Zanotto. 

Enkele maanden later was Van Lanschot Kempen weer aan zet. Het heeft  Ronald van Barneveld en Peter Klijn overtuigd om met ingang van komend jaar op de Zuidas te komen werken. Het tweetal verlaat na jarenlange trouwe dienst fusiepartij InsingerGilissen. Ze gaan hun ervaring op het terrein van dienstverlening aan onafhankelijke vermogensbeheerders nu inzetten voor de Bossche bank. De markt is verrast over dit nieuwe inititatief: consolidatie in deze deelmarkt maakt de spoeling dun(ner). Over een aantal jaren zal blijken wie van de aanbieders in dit segment - ABN Amro, InsingerGilissen, Binck en binnenkort Van Lanschot Kempen en nieuwkomer Knox - het loodje zal leggen.

De stoelendans is met deze opsomming nog niet voorbij: eerder dit jaar zag Actiam, dat in een tumultueuze fase verbleef, een ervaren team overstappen, en wel naar de Utrechtse stadsgenoot ASR Vermogensbeheer. Het gaat om vier fixed-income specialisten, die zich bij ASR ziijn gaan ontfermen over structured investments. De managing director van het team is Bas Kragten.

Vrouwen dringen door het glazen plafond 

Andere opvallende trend in het Nederlandse landschap: vrouwen die op de sporten van de hierarchische bedrijfsladder doorstampen naar de top. Zo is Bianca Tetteroo volgend jaar de baas van het Achmea concern. Geen verrassing: zij was al jaren in scope om de leiding van het verzekeringsconcern op zich te nemen. Daarvoor deed ze ervaring op in het leiding geven aan diverse divisies. Nu is het dan zover: aan de bestuurstafel hoeft maar een stoel opgeschoven te worden, van die van de vice- naar de voorzitter van de raad van bestuur. 

Verrassender was de benoeming van Karin van Baardwijk tot plaatsvervangend CEO van Robeco. Van Baardwijk laat als achtereenvolgens chief information officer en chief operations officer zien dat ze bij Robeco mensen met uiteenlopende specialismen en overtuigingen tot één team kan smeden. Topman Gilbert van Hassel noemt haar een 'verbindende leider'. De lakmoesproef sloot ze deze zomer succesvol af, toen ze een deel van de IT-afdeling van Robeco succesvol bij JP Morgan onderbracht. 

Bij Rabobank werd ook een interessante carrièrestap genoteerd: Sybelle Gielisse van Van Lanschot is directeur vermogensopbouw sparen & beleggen geworden bij de coöperatieve bank. Zij is Bart Horsten opgevolgd, die met ingang van dezelfde datum aan de slag ging als directeur sales & customer services bij Rabobank. Onder Horsten werd besloten de inrichting van de klantportefeuilles grotendeels voor verantwoordelijkheid van BlackRock te laten. 

Geraldine Leegwater is per 1 november toegetreden tot het bestuur van PGGM in de rol van chief investment management. Zij volgde daarmee Eloy Lindeijer op, die deze functie sinds 2011 heeft vervuld. Lindeijer verliet PGGM per 1 oktober.

Tot slot in deze opsomming is het interessant om Karien van Gennip te vermelden. De dochter van een CDA-prominent was werkzaam bij McKinsey, Kamerlid, staatssecretaris, werkzaam bij ING als directeur private banking en als directeur van ING France. Maar nu heeft zij de wereld van de financiele dienstverlening verlaten en ingeruild voor die van de zorgverzekeraars. Met ingang van 1 november is zij benoemd tot bestuursvoorzitter van VGZ.

Betreurd werd bij Kempen Capital Management het vertrek van Leni Boeren. Zij zwaaide om familieredenen af als de topvrouw van het huis. Haar opvolger, Erik van Houwelingen, is aan zijn eerste 100 dagen begonnen. Hij kwam over van Dimensional Fund Advisors. Eerder in zijn loopbaan was hij CEO van Aegon Asset Management. Van Houwelingen zal Gerard Roelofs nét misgelopen zijn. De managing director client solutions is om niet geheel duidelijke redenen weggegaan.

Vertrekken deed ook Peter Ferket. Het bestuurslid zwaaide na een 25-jarig jubileum af bij Robeco. Voor hem in de plaats kwamen Victor Verberk en Mark van der Kroft in de top van het bedrijf, terwijl - zoals reeds gemeld - Karin van Baardwijk de voorzittershamer binnen handbereik heeft. Nieuw gezicht dat aan boord kwam: Maarten Slendebroek, de voormalige CEO van Jupiter Asset Management. Hij is aan de slag gegaan als chairman.

Van lokaal kantoor tot "fly in, fly out"

Toen Slendebroek bij Jupiter AM het veld moest ruimen werd dat met - enige tijdsvertraging - ook Paul van Olst fataal. Slendebroek had hem gevraagd een kantoor in Nederland op te zetten. Maar toen Van Olst goed en wel aan de slag was, besloot Slendebroek's opvolger Andrew Formica die distributiestrategie weer ongedaan te maken. Gevolg: Van Olst exit, maar de gewezen "Mr Fidelity" van Nederland is inmiddels aan de slag als chief commercial officer bij het verzelfstandigde Obam. 

Kantoorsluitingen zijn een hard gelach in een krimpende markt, dat weten nu ook de mannen van Skagen Nederland. Tien jaar geleden gaven ze de value-belegger een plek in de Hollandse polder, maar topman Tim Warrington van Skagen Funds vindt dat bediening van de Nederlandse markt net zo goed vanuit een "fly in, fly out"-modus kan, net zoals dat indertijd bij Jupiter Asset Management ook als argument werd genoemd. Gevolg: Michiel Krauss, André van Muijlwijk en Mark Houben kunnen op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

In het groeiende domein van de family offices viel vooral het vertrek op van Alex Otto bij HB Capital, het family office van de familie Blokker. Otto maakte naam als beheerder van het succesvolle Delta Deelnemingen Fonds, voordat hij overstapte in 2014 naar HB Capital. Hij werd opgevolgd door Frank Botman en Caroline Huyskes-Van Doorne.

Verder bracht Fondsnieuws recent het nieuws dat Jeroen Vetter zijn functie als hoofd van het investment office van Aegon heeft opgegeven om een nieuw family office op te zetten: Ardys, dat het vermogen van rasondernemer Rudolf Booker gaat beheren.

Wouter Haanappel werd met ingang van 1 september directeur bij Bank ten Cate & Cie. Hij komt de directie versterken, nadat Dennis Raithel zijn functie als directievoorzitter neerlegt bij de 139 jaar oude (familie)bank. Hij is er opgevolgd door Reinier Westeneng.

Bob Hendriks ging met ingang van 1 juli aan het werk bij ABN Amro Investment Solutions (IS), waar hij de rol van chief commercial officer op zich genomen heeft. Hendriks was de afgelopen drie jaar bij BlackRock Solutions Emea actief, waar hij het risicomanagementsysteem Alladin voor wealth managers aan de man bracht. 

Bij ABN Amro werd Chris van Schuppen benoemd tot hoofd Products & Solutions. In deze oude rol van Alen Zeljkovic is hij eindverantwoordelijk geworden voor alle producten binnen de private bank. De verantwoordelijkheid van Van Schuppen reikt onder meer tot de strategische ontwikkeling en de wereldwijde strategie van beleggen voor private banking en retail banking. Zeljkovic klom zelf op tot de rol van chief commercial officer van de bank.

Chief commercial officer is ook Han Dieperink geworden. Na zijn vertrek als CIO bij Rabobank is hij zelfstandig belegger en consultant geworden. Uit één van die klussen, bij Auréus, volgde een part-time aanstelling als CCO. 

Per 1 april heeft Daan Potjer afscheid genomen van Dynamic Credit, het door Tonko Gast opgezette bedrijf dat zich richt op ondermeer direct lending. Potjer was er chief operating officer. Hij stapte over naar dienstverlener en vastgoedbelegger Colliers International. Eerder in zijn loopbaan maakte Potjer ook eens een uitstapje buiten de financiële sector. Hij ging bij het bakkersbedrijf van zijn schoonvader werken, Broodbakker Simon Meijssen. 

Yvo van de Pol heeft afscheid genomen van Goldman Sachs Asset Management om aan de slag te gaan voor PGIM Investments, waar hij actief is geworden als hoofd Benelux. 

Ralph Hamers, de topman van ING, ging dit najaar aan de slag als bestuursvoorzitter bij UBS. Inmiddels hangt hem strafrechtelijke vervolging in Nederland boven zijn hoofd voor de witwaszaak, waar de Nederlandse bank met de Nederlandse staat een schikking over overeengekomen is van meer dan 750 miljoen euro. UBS zegt dat zij diepgaand onderzoek naar deze zaak gedaan heeft en geen reden ziet om de steun aan Hamers in te trekken. 

Marloes Foudraine, hoofd toezicht op beleggingsmaatschappijen, verliet De Nederlandsche Bank en ging per januari bij ING aan de slag als hoofd Balance Sheet Management. 

Tot slot, Dick van Ommeren die voorzitter werd van de belangenvereniging Dufas. Hij is in het dagelijks leven werkzaam als managing director van Triodos Investment Management. Van Ommeren heeft aangekondigd zich in zijn voorzitterschap nadrukkelijker te richten op de rol van beleggen in de samenleving. ‘We moeten als industrie bijdragen aan de financiele zelfredzaamheid van consumenten’, zei hij in zijn eerste interview als voorzitter - dat was met Fondsnieuws. 

Dit is de eerste van een serie compilaties van terugkerende thema's die abonnees op Fondsnieuws.nl kunnen lezen. Deze serie zal tot de jaarwisseling duren.