Debat: Een goede adviseur behoedt je voor fouten


Een zeer kleine minderheid van de autobezitters zal vinden dat zij slechter dan gemiddelde bestuurders zijn. De werkelijkheid is natuurlijk anders.

Het valt echter allemaal wel mee op de wegen, omdat er veel wordt geïnvesteerd in scheiding van verkeersstromen, veiligheids herinrichtingen en andere zaken die rekening houden met de menselijke aard van de bestuurder.

Dat schrijven directeur Anne-Marie Munnik (foto) en de commissie private banking van de VBA in een bijdrage aan het debat op Fondsnieuws over de toekomst van de adviseur.

Een vergelijking tussen verkeer en beleggen is misschien onverwacht, maar ook weinig beleggers vinden dat zij 'slechter dan gemiddeld' handelen, schrijft VBA Beleggingsprofessionals.

Grote uitdaging

En toch blijkt steeds uit onderzoek, dat beleggen een grote uitdaging is voor de 'gemiddelde' belegger. Niet omdat analyse van een beleggingskans moeilijk is, maar omdat de belegger een mens is.

Zelfoverschatting, emotionele beslissingen, impulsief handelen: de behavioral economics is vol van bewijzen dat de menselijke aard van de belegger in de weg staat van verstandige keuzen.

De rol van de adviseur, op moderne leest geschoeid, is om de belegger te helpen zijn emoties in de hand te houden. Een adviseur dient een plan met de belegger op te stellen, en vervolgens tussen de belegger en verleiding te staan.

Een plan moet periodiek gereviseerd worden, maar tussen de revisies is het vooral belangrijk om de uitgestippelde koers aan te houden. Goede adviseurs hebben dit altijd gedaan.

Behoeden voor fouten

Het analyseren van een aandeel of een beleggingstrend is belangrijk, maar komt op de tweede plaats in de adviesrelatie. Beleggers behoeden voor fouten brengt immers op termijn meer waarde dan op zoek te gaan naar de volgende Google.

De aanvallen op beleggingsadviseurs zijn begrijpelijk als een adviseur wordt gezien als iemand die alleen het beste aandeel uitkiest, zonder oog voor de portefeuille, de risicobereidheid, en hoe de belegger omgaat met verlies.

En als elke belegger in staat was om een goed plan op te stellen en te onderhouden, een solide portefeuille samen te stellen, en zijn emoties in bedwang te houden, zouden beleggingsadviseurs terecht overbodig raken.

Maar de werkelijkheid is anders. Een goede adviseur betaalt zichzelf terug alleen door de belegger op koers te houden. Het behoeden voor fouten is niet terug te zien in rendementstabellen, maar het is wellicht de meest waardevolle bijdrage die een adviseur kan leveren.

Dit artikel is een co-productie van directeur Anne-Marie Munnik en de commissie private banking van VBA Beleggingsprofessionals.

Zie voor eerdere bijdrage aan dit debat onder meer: