Dijsselbloem bij Later: Kies producten met zorg


'Er zijn eigenlijk drie regels voor verstandig geld opzij zetten voor later: begin niet pas op je 35ste over je financiën na te denken; anticipeer op de lange termijn en kies financiële producten bewust uit.'

Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën gisteravond bij 'Later', een event voor particulieren over het regelen van hun financiële toekomst, dat georganiseerd werd door Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en Fondsnieuws. Het vond plaats in de Kromhouthallen in Amsterdam.

Verborgen kosten

De minister wees de ongeveer 700 deelnemers erop dat de sector in het verleden op verkeerde wijze is omgegaan met financiële producten: ze waren 'ondoorzichtig, onevenwichtig, hadden kleine lettertjes en verborgen kosten'. Inmiddels is er volgens Dijsselbloem echter wel vooruitgang geboekt. Hij wees erop dat de toezichthouder hierop toeziet, maar dat het ook de verantwoordelijkheid van klanten is, verstandige keuzes te maken.

'Beleg alleen met geld dat je over hebt, niet met geleend geld en als u twijfelt of geen tijd heeft ergens goed naar te kijken, maak dan gebruik van een adviseur.'

Zelf zei hij nog altijd gebruik te maken van een financieel adviseur die hem ooit had geholpen zijn eerste hypotheek te krijgen. 

Twee deeltijdbaantjes

'Ik had twee deeltijdbaantjes, van twee dagen in de week en beide contracten liepen nog maar een jaar', vertelde hij. Toch wilde hij een huis kopen voor 80.000 gulden. Een goede zet bleek later. 'Toen ik het huis 3,5 jaar later verkocht, was het 3 keer over de kop gegaan.'  

Een anekdote die hem later op de avond de hoon van Peter Paul de Vries, CEO van investeringsmaatschappij Value8, opleverde omdat de minister in de situatie die hij schetste onder de huidige regels nooit een hypotheek had kunnen krijgen. 'Destijds kon dat wel en hij is er nog trots op ook dat hij het toen zo gedaan heeft. En de adviseur die hem erbij geholpen heeft; daar is hij ook heel blij mee want die heeft hij nog steeds. De Dijsselbloem van nu gunt hij echter niet dit nu nog op dezelfde manier te doen.'  

De minister zei in zijn presentatie verder dat er wat hem betreft nu te weinig keuzevrijheid is voor consumenten. Geld dat mensen sparen binnen een pensioenregeling of een hypotheek staat vast, terwijl de timing van deze besparingen niet altijd past bij de levensloop van mensen. 

Vermogensrendementsheffing

In antwoord op een vraag uit het publiek of het niet wat minder kan met de vermogensrendementsheffing zei Dijsselbloem dat hij zich kan voorstellen dat de hoogte van de huidige vermogensrendementsheffing als onrechtvaardig wordt ervaren.

In het kader van het nieuwe belastingplan wordt ook hier volgens de minister naar gekeken. De bewindsman zei verder dat één van de doelen is om de belasting op arbeid te verlagen. Een vlaktaks voor de inkomstenbelasting wenste Dijsselbloem niet, maar wel een eenvoudiger systeem van belastingschijven.

Het event over vermogensregie werd gesponsord door ABN Amro en de asset managers BlackRock, BNP Paribas Investment Partners en Fidelity.