Dollar- versus eurofonds: valuta als alphabron


De euro is sinds mei aan een glijvlucht bezig en staat nu om en nabij de 1,275 dollar. De sterke koersschommelingen van de laatste jaren hangen samen met de macro-economische onzekerheid. Het effect daarvan werkt door op het fondsrendement, zoals het BlackRock Global Allocation Fund laat zien.

Dit mixfonds, met een neutraal risicoprofiel, is één van de grotere asset allocatie fondsen in de wereld en wordt geleid door Dennis Stattman, een zeer ervaren manager die 25 jaar bij het fonds betrokken is. 

Het fonds streeft naar een totaalrendement en doet dat door wereldwijd te beleggen in aandelen, obligaties en andere effecten, zonder voorgeschreven beperkingen. Het BlackRock Global Allocation Fund streeft naar een concurrerend rendement bij een laag tot gemiddeld risico.

De allocatie is 60 procent aandelen, 40 procent vastrentend en een gelijke verdeling tussen namen uit de VS en daarbuiten. Het fonds is breed gespreid naar vermogensklassen, marktkapitalisaties, sectoren en regio’s. Het aantal posities is meer dan 700.

Twee valutavarianten

Het fonds kent twee valutavarianten, een dollar- en een euro hedged fonds. Nederlandse banken houden doorgaans de euro-variant aan. 'Weliswaar kan valuta een additionele alpha-bron zijn, maar veel beleggers kunnen die (valuta)koersen maar moeilijk voorspellen. In de praktijk is het dus vaak een extra onzekerheid in de portefeuille', zegt San Lie, hoofd research van Morningstar Benelux.

Maar door de sterke macro-economische en monetaire divergentie tussen de Verenigde Staten en de eurozone in de afgelopen jaren is het effect van de valutakeuze op het resultaat groot.

Rentespread

De euro/dollarkoers weerspiegelt de onderlinge krachtsverhoudingen. Zo heeft de Verenigde Staten weer een duidelijk groeipad ingeslagen en wordt het kwantitatieve verruimingsbeleid afgebouwd. De verwachting is dat de rente in de Verenigde Staten als eerste zal stijgen.

De Europese Centrale Bank heeft daarentegen recentelijk tot een opkoopprogramma besloten, terwijl de rente tot een historisch laagterecord is teruggebracht.

Dat verschil komt tot uitdrukking in de spread tussen de Duitse tienjarige rente en de Amerikaanse: woensdagmiddag was dat 1,02 procent versus 2,53 procent.

Maar er is niet alleen sprake van een rentespread, maar ook van een euro die tegenover de dollar verzwakt. Zo is de euro in de laatste vijf jaar tegenover de dollar met ruim 12 procent in waarde gedaald. Stond de euro begin 2010 nog op een koers van 1,45 dollar, inmiddels staat de euro zelfs onder de 1,28 dollar. Sommige beleggers voorspellen op termijn zelfs pariteit.

Uiteenlopende rendementen

Medio 2010 daalde de euro tegenover de dollar nog tot 1,20 en op 25 april 2011, toen op de markten rekening werd gehouden met een bankroet van de Amerikaanse overheid, piekte de euro/dollarkoers op 1,4791. Op 30 juli 2012 werd de euro/dollarkoers van 1,28 aangetikt, dat was het moment dat voor het voortbestaan van de eurozone werd gevreesd.

Zie euro/dollar grafiek

Het effect van valutaschommelingen komt tot uitdrukking in de onderstaande rendementen tussen beide varianten van het BlackRock Global Allocation Fund. Op drie- en vijfjaarsbasis heeft de dollarvariant het duidelijk beter gedaan: 11,39 procent versus 8,91 procent (geannualiseerd, 5 jaar) en 9,17 procent versus 5,41 procent (geannualiseerd, 5 jaar).

Year to Date zijn de verschillen nog groter: 10,03 procent voor het dollarfonds versus 2,56 procent voor het euro hedged fonds (per 23 september). San Lie van Morningstar tekent daarbij aan dat 'het onze ervaring is dat het euro/dollar verloop op de langere termijn wel uitmiddelt'.

Volgens Morningstar bedraagt de sharpe ratio per 31 augustus 1,53 voor de dollarvariant tegenover 0,64 voor het euro gedenomineerde fonds. De standaarddeviatie is 6,28 tegen 9,70.

Bekijk hier: BlackRock Global Allocation Fund (dollar) en BlackRock Global Allocation Fund A 2 (euro hedged)

 

                                           Geannualiseerd rendement

  BGF BlackRock Global All, $ BGF BlackRock Global All. euro
2010 16,05% 6,90%
2011 -1,12% -5,17%
2012 6,36% 7,20%
2013 9,05% 13,64%
2014 10,03%

2,65%

Data: Morningstar