Dossier: Duurzaamheid - van trend naar transitie


Deze week start de grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs. Inzet is het vinden van een wereldwijde aanpak van de temperatuurstijging die op termijn het leven op aarde zou bedreigen.
President Hollande opent klimaattop in Parijs

De bijna 200 deelnemende landen willen tot oplossingen komen die ervoor moeten zorgen dat de temperatuurstijging op de aardkloot tot 2 graden beperkt blijft. Daarvoor moet de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd door energie op te wekken via wind, zon en water.

Niet alleen van de reële economie worden aanpassingen en innovatie verwacht, maar ook van beleggers wordt verlangd dat zij meer doen op het terrein van duurzaamheid. Banken, vermogensbeheerders en asset managers wordt steeds vaker gevraagd wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. 

Zo zijn grote beleggers gestart om CO2-uitstoot afhankelijke beleggingen af te bouwen, omdat zij er een systeemrisico in zien. Tevens is in toenemende mate sprake van integratie van zogeheten ESG-factoren in de financiële modellen bij een toenemend aantal vermogensbeheerders. Meer focus is er nu voor zaken als het in kaart brengen van maatschappelijk rendement of ‘actief eigenaarschap’. 

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam beleggen en de toenemende interesse hiervoor waren eerder voor Fondsnieuws aanleiding om deze maand een masterclass te organiseren over 'duurzaam beleggen in een snel veranderende wereld'.

Ook in het Fondsnieuws-magazine van juni was het thema-gedeelte gewijd aan duurzaam beleggen. 

Meer achtergrondartikelen op Fondsnieuws: