Toezichthouder Esma: Kosten beleggen moeten omlaag


De kritiek dat Mifid II het geven van beleggingsadvies te complex maakt, is niet terecht, zegt Esma-voorzitter Steven Maijoor in een interview met Fondsnieuws. ‘Dit komt doordat er nog te veel producten worden verkocht die niet aansluiten bij de behoeften van de klant.'

De kosten van beleggen moeten verder omlaag, verklaarde voorzitter van de Europese beurswaakhond Esma recent voorafgaand aan de door DSI georganiseerde Rudolf de Korte-lezing in de Amsterdamse Vondelkerk.

Bij de grootbanken is als gevolg van het provisieverbod al een tijdje een beweging van advies naar beheer zichtbaar. Volgens sommigen wordt het geven van beleggingsadvies met de komst van Mifid II straks echter ‘echt a hell of a job’. Bij elk advies moet namelijk precies worden aangegeven waarom het past bij de kennis, ervaring, doelstellingen et cetera van de specifieke klant die het advies krijgt.

Als gevolg hiervan wordt deze vorm van dienstverlening volgens sommigen veel te arbeidsintensief en eigenlijk alleen nog te doen voor grote partijen en voor klanten met grotere vermogens.