Event: thematische belegger durft wél vooruit te kijken


Thematische fondsen kunnen nuttig zijn voor beleggers op zoek zijn naar diversificatie. Maar het heeft weinig zin om achter een megatrend aan te lopen als grootschalige investeringen uitblijven.Dat werd duidelijk tijdens een rondetafelgesprek over thematisch beleggen, dat plaatsvond in het kader van Fondsevent 2020.  

Niet alleen duurzaam beleggen is de zilveren rand rondom de donkere corona-storm. Ook thematisch beleggen heeft een positieve instroom ervaren van kapitaal. En net als duurzaam beleggen is de trend voor de pandemie aangevangen, blijkt uit cijfers van Morningstar. In de drie jaar tot januari 2020 is het beheerd vermogen in thematische fondsen verdrievoudigd van 59 naar 178 miljard euro. Ruim de helft (54 procent) van dat kapitaal is afkomstig van Europese beleggers, met als meest gezochte thema’s robotica en automatisering. 

Thematisch beleggen gaat voorbij aan sector- en regioclassificaties, beleggingsstijlen en marktkapitalisaties. In plaats daarvan worden de beste ideeën geselecteerd binnen een seculiere groeitrend. Daardoor kunnen thematische fondsen nuttig zijn voor beleggers op zoek zijn naar diversificatie, zei Jack Neele, lid van het Robeco Trends Equities team en portefeuillemanager van het Global Consumer Trends Equities fonds.

Ook kunnen ze door hun focus op specifieke lange termijntrends de korte termijnruis uit de portefeuille halen. ‘Die lange termijnfocus wordt ook beloond; gemiddeld zijn de rendementen hoger dan de brede markt’, aldus Neele.

Vooruitkijken 

‘Veel investeringsbeslissingen worden genomen op basis van historische gegevens. Waarom naar een benchmark kijken met bedrijven, die het historisch gezien goed hebben gedaan? Bij thematisch beleggen draait het om vooruitkijken’, voegde Gertjan van der Geer daaraan toe. Hij beheert het Pictet Global Thematic Opportunities Fund, een mondiale aandelenstrategie die de beste ideeën selecteert van de thematische beleggingsteams van het fondshuis. Met circa vijftig miljard dollar onder beheer in themafondsen is Pictet de grootste themabelegger in de wereld. ‘Digitalisering is een van de belangrijkste megatrends die wij nu spelen’, aldus van der Geer.

Neele bevindt zich met het Global Consumer Trends Equities fonds in de sweet spot van deze megatrend. E-commerce, streaming media, online maaltijdbezorging en digitale betalingen kenden een sterke acceleratie als gevolg van corona. Een sector die mogelijk wat minder op de radar staat maar ook profiteerde, is huisdieren.

‘Veel alleenstaanden en ouderen hebben tijdens de crisis een huisdier genomen om de eenzaamheid te bestrijden. Wij beleggen onder andere in een bedrijf, dat dierenvoeding thuisbezorgt abonnementsbasis. Het gaat om een defensieve sector. Tijdens de financiële crisis in 2009 gingen de uitgaven aan huisdieren niet omlaag. Je bezuinigt niet snel op je huisdier.’

Sterke groei thematische fondsen

Het aanbod thematische fondsen is sterk gegroeid, naar bijna duizend dit jaar. De seculiere groeithema’s waarop de fondsen zich richten zijn breed, variërend van cannabis, kunstmatige intelligentie tot en met water. Volgens Morningstar zoeken thematische beleggers nu vooral megatrends, die onder invloed van Covid-19 een tandje bijschakelen, zoals digitalisering of de energietransitie. De laatste seculiere groeitrend staat niet alleen in de belangstelling vanwege klimaatverandering maar ook door de duurzame herstelplannen, die meerdere landen in de wereld hebben ontvouwd om hun economie te kickstarten.

Het heeft weinig zin om achter een megatrend aan te lopen als de investeringen uitblijven, zei Mark Lacey, Head of Global Resource Equities bij Schroders en verantwoordelijk voor het Schroders ISF Global Energy Transition Fund. ‘Als een megatrend wordt ondersteund door investeringen kan dat bovengemiddeld stabiele rendementen opleveren. In het geval van de energietransitie betreft het een gigantische geldpot. Als thematisch beleggers proberen we het kapitaal de goede kant op te sturen, bij voorkeur eerder dan de trend zelf.’

De structurele veranderingen die de energiesector staan te wachten, vertegenwoordigen in de jaren tot 2050 een investeringskans van 120 biljoen dollar, zo raamt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie.

‘Als gevolg van de energietransitie wordt kapitaal op ongekende schaal herverdeeld, wat in veel sectoren leidt tot investeringskansen. We hebben infrastructuur nodig, opslag, distributielijnen en slimme tools om energieverspilling tegen te gaan. En het mooie is dat zowel overheden, consumenten als investeerders zich achter de transitie hebben geschaard’, aldus Lacey.

Bent u beleggingsadviseur, private banker of wealth manager? Doe dan mee aan de 13e, digitale editie van het Fondsevent, het grootste en oudste kennis- en netwerkevent voor deze doelgroep. In de komende drie weken vinden ronde tafeldiscussies plaats, worden podcasts gepresenteerd en is de finale op 28 september als er een beleggingsspel wordt gespeeld en toegelicht met kennisexperts onder leiding van moderator Rens de Jong. Thema: Strategy Shift - de wereld na corona.