Eye on index: Gelijkgewogen index beter?


Zijn ETFs die een gelijkgewogen index volgen minder complex, en daarmee beter? Over deze stelling liepen de meningen ver uiteen tijdens de eerste editie van het Eye on index investing event.

‘Als een gelijkgewogen ETF met forse uitstroom wordt geconfronteerd, zou dat problemen kunnen geven voor de posities in de relatief kleine beursfondsen’, zei Philippe Roset van ETF Securities, doelend op de mindere liquiditeit van de kleinere beursfondsen.

Koen Hoogenhout van Vanguard stelde dat gelijkgewogen ETFs extra transactiekosten met zich meebrengen, en daardoor duurder kunnen uitvallen dan ETFs die marktkapitalisatie gewogen indices volgen.

Winnaars van morgen

Ook zei hij dat het argument dat je met marktkapitalisatie gewogen ETFs vooral in overgewaardeerde aandelen belegt, niet opgaat. ‘Niemand weet wie de winnaars op de beurs van morgen zijn. Neem het aandeel Apple. Misschien dacht je in 2008 al dat het aandeel duur was, terwijl het daarna nog enorm gestegen is.’

Volgens hem zijn aandelen dan ook altijd fair gewaardeerd: ‘Wij geloven dat alle informatie in de koers van een aandeel verdisconteerd is.’

Martijn Rozemuller (foto) van Think ETF’s, een aanbieder van gelijkgewogen ETFs, was het daar duidelijk niet mee eens. ‘Veel beleggers hebben binnen hun (aandelen)portefeuille al een soort van gelijke weging. De gedachte hierachter is dat men toch niet zeker weet welk bedrijf het beter gaat doen.’

Emotie

Ook betwijfelt Rozemuller of de markt wel zo efficient is. ‘Zit er dan geen enkele emotie in de markt?’

Bovendien, zo zei hij, doet een belegger in marktkapitalisatiegewogen ETFs in zekere zin aan stockpicking, waarbij degene meer belegd wil zijn in het aandeel met de zwaarste weging binnen de index.

De eerste editie van het evenement over indexbeleggen vond donderdag plaats in Amsterdam. Naast Vanguard, ETF Securities en Think ETF's de State Street global Advisors en iShares van de partij. 

Meer achtergrond op Fondsnieuws: