Feest der herkenning bij nominaties Fund Awards


Morningstar heeft de beleggingsfondsen en fondshuizen die zijn genomineerd voor de Fund Awards 2016 bekendgemaakt. In de lijst staan dit jaar opvallend veel bekende namen.
Ewout van Schaick, NNIP

Eén fondsaanbieder is al zeker van de overwinning: NN Investment Partners in de categorie voor beste mixfonds. Alle drie de genomineerde fondsen in deze categorie zijn namelijk afkomstig van het voormalige fondshuis van ING.

Daarmee vallen de mixfondsen van NN IP, die sinds 2010 onder leiding staan van Ewout van Schaick (foto), voor het derde achtereenvolgende jaar in de prijzen.

De Fund Awards zullen op 14 april worden uitgereikt tijdens een diner in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De onafhankelijke fondsenbeoordelaar Morningstar wijst de winnaars aan op basis van eigen onderzoek.

De feestelijke bijeenkomst wordt georganiseerd door Morningstar en Fondsnieuws samen.  

Nieuw jasje

Er is dit jaar gekozen voor een vereenvoudigde opzet van het evenement. Zo zijn er nog maar vijf awards te verdelen voor beste fondsen in een bepaalde categorie, waar dat er in 2015 nog zeventien waren. Ook worden er minder fondshuizen bekroond voor hun prestaties dan in voorgaande jaren.

In de categorie beste obligatiefonds staan twee oude bekenden. Zowel het BlackRock Euro Bond Fund van Michael Krautzberger als het Kempen Euro Credit Fund van Richard Klijnstra waren al eens eerder genomineerd.

Consistent in eerste kwartiel

Over het BlackRock-fonds zegt hoofdonderzoeker Benelux San Lie: 'De prestaties van dit fonds zijn bijzonder sterk. Zo landde het fonds over de afgelopen vijf jaar consistent binnen het best presterende kwartiel van de categorie.'

Kempen heeft met het Orange fonds dit jaar nog een ijzer in het vuur in de categorie beste Nederlandse aandelenfonds. Dit fonds won de prijs in 2011. Lie: 'Het fonds beschikt over een sterk team, ondanks het feit dat er sinds eind 2014 een aantal wijzigingen in plaats vonden. Maar ons vertrouwen in Joop Witteveen die de leiding over het team heeft, is groot.'

Kempen Orange neemt het nu op tegen Robeco Hollands Bezit en de Think AEX ETF, de enige indextracker in de lijst van genomineerden dit jaar.

Drie maal op rij?

In de categorie voor beste Europese aandelenfonds is het Invesco Pan European Structured Equity Fund onder leiding van Michael Fraiklin en Thorsten Paarmann in de race om voor het derde jaar op rij de hoofdprijs te pakken.

In de vijfde categorie, die van beste wereldaandelenfonds, zijn alle drie de genomineerde fondsen nieuw. Het gaat om een fonds van BNY Mellon en twee van Investec.

Wat betreft de prijzen voor de fondshuizen gaat traditiegetrouw vooral de aandacht uit naar beste fondshuis in alle beleggingscategorieën. Daar neemt de winnaar van vorig jaar Fidelity het dit jaar op tegen NN IP en T. Rowe Price.

Merel van Vroonhoven

Speciale gast tijdens deze feestelijke avond voor de beleggingsfondsensector is bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Merel van Vroonhoven. Zij zal zijn ingaan op de ontwikkelingen en veranderingen in de vermogensbeheermarkt en in de wet- en regelgeving.

Een overzicht van alle finalisten is hier te vinden.

 

Meer achtergronden op Fondsnieuws: