Financiële repressie als medicijn


Maar liefst 6000 miljard dollar hebben de vier belangrijkste centrale banken van de wereld sinds 2008 in hun economieën gepompt om een infarct te voorkomen.

De opgekochte staatsobligaties zijn bedoeld om de financiële markten van de benodigde liquiditeit te voorzien. Nieuwe rondes van kwantitatieve verruiming door de centrale banken worden later dit jaar verwacht, maar de rekening van die steun is nog lang niet betaald.

Het uitstel daarvan heeft deels te maken met de uiterst kwetsbare positie waarin de economieën in het Westen verkeren, maar ook met aanstaande verkiezingen. Iedere regering die draconisch bezuinigt, zo is de zelfgemaakte analyse, tekent zijn electorale doodvonnis.

Financiële repressieHet medicijn om vooralsnog uit het schuldenprobleem te komen, of dit beheersbaar te houden, heet 'financiële repressie': de rente wordt laag gehouden, staatsobligaties worden opgekocht en het plafond voor de inflatiedoelstellingen opgehoogd, zo luidt vrijwel unaniem de analyse van beleggers en assetmanagers.