FN/Institutioneel: 'pensioensector oorverdovend stil'


Deelnemers krijgen onder het nieuwe Pensioenakkoord een grotere eigen verantwoordelijkheid. Dat dwingt pensioenfondsen meer en beter te communiceren. Dat laatste is de missie van Peter Borgdorff, scheidend directeur van pensioenfonds PFZW, die over de sector zegt: het is op dat punt "oorverdovend stil".
FN / Institutioneel, december nummer

De redactie sprak voor de laatste editie van FN/Institutioneel met Borgdorff van PFZW, het pensioenfonds dat 2,9 miljoen deelnemers heeft, over pensioencommunicatie. Hij vindt dat belangrijk, maar schildert het dilemma: 'Als ik morgen de commerciële zenders bel, dan hebben we overmorgen een programma. Maar dat kost geld aan onze kant. En wij weten dat dat geld bedoeld was voor pensioen. Dat is het dilemma. En ik vind dat we het als sector te vaak hebben over onze zorgen en erg weinig over successen.’

Deze week is de krant FN/Institutioneel op de deurmat gevallen bij mensen van de doelgroep die zich daarvoor hebben aangemeld. 

Naast Borgdorff heeft de redactie gesproken met meerdere kopstukken uit de institutionele wereld. Zo vertelt bestuurslid Christine Lindeboom van Stichting Pensioenfonds voor de huisartsen over het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid

Daarnaast gaat Maarten Slendebroek, voorzitter van de werkgroep asset management van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, in op de gevolgen van de Brexit voor asset managers. De Nederlander Slendebroek is woonachtig in Londen en onder meer chairman van Robeco. 

Verder in deze krant aandacht voor het feit dat Institutionele beleggers steeds meer inzetten op alternatieve beleggingen en voor het feit dat de pensioensector versneld overstapt op duurzame indices. Aanleiding voor dat laatste is het beleid van de Europese Commissie, dat sterk gericht is op bestrijding van de klimaatverandering en op het futureproof maken van beleggingsportefeuilles.

Als u pensioenfondsbestuurder of institutionele belegger bent, dan kunt u de krant kosteloos ontvangen. Daarvoor hoeft u zich slechts via deze link op te geven.

Niet alleen via deze krant, maar ook via fondsnieuws.nl/institutioneel kunt u dagelijks het nieuws, maar ook achtergronden, interviews en analyses op institutioneel gebied volgen.