Fondsevent: Hoe je baas wordt van je eigen toekomst


'De toekomst is allang begonnen' - dat is het thema dat futuroloog en econoom Peter van der Wel zal bespreken in zijn key note aan het slot van het Fondsevent, komende maandag in Amsterdam. Van der Wel's presentaties worden met een 9+ gewaardeerd.

Van der Wel zal vooral ook ingaan op de vraag hoe je als individu die toekomst kunt beïnvloeden. Hij zal laten zien dat er omslagpunten in de ontwikkelingen zijn, hoe je die herkent en hoe je ervan kunt profiteren. Die vind je bijvoorbeeld door te zoeken naar nieuwe woorden en begrippen die opeens binnen dat systeem opduiken.  En zoek de plekken waar het evenwicht binnen het systeem is verbroken.

'Je hoeft dan alleen maar te zorgen dat het systeem weer in een door jou gewenst nieuw evenwicht komt. Bijvoorbeeld door de verstorende factor of factoren weg te nemen. De kunst is dan om het zelfhelend of zelforganiserend vermogen van het systeem te zoeken en te gebruiken, ' zegt Van der Wel.

Volgens de futuroloog komen veranderingen zelden vanuit het centrum van het systeem, maar vanaf de rafelranden van de samenleving. Hij raadt aan plekken op te zoeken waar je je eigen 'white spaces' creëert, waar verschillende invloeden samenkomen. 'Diversity', 'proximity' en 'intensity' zijn de sleutelwoorden. Belangrijk is om daarbij groepsdenken te doorbreken en de dissidenten op te zoeken, aldus Van der Wel.

Een toekomstvisie is essentieel om op veranderingen in te kunnen spelen. Let op: denken dat er sprake is van een lineaire of voorspelbare toekomst wijst Van der Wel af. Hij zal zijn gehoor in deze key note duidelijk maken hoe je de toekomst meester kan worden. Dat is ondermeer door naar het verleden te kijken, niet lineair te denken, de korte termijn niet te overschatten en altijd rekening te houden met black swans.

Van der Wel spreekt op de tiende editie van Het Fondsevent, dat in 2008 van start ging - slechts één week na het bankroet van Lehman Brothers op 22 september. In het plenaire gedeelte wordt ingegaan op thema's als de economische ontwikkeling in de afgelopen tien jaar, transitie, psychologie en het effect daarvan op klant- en verdienmodellen.

Na de pauze vinden compacte break outs plaats van negen asset managers over hun favoriete beleggingsstrategieën en de dag wordt afgerond met de key note van Peter van der Wel.

Er hebben zich ruim 300 mensen aangemeld. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Voor aanmelding klik hier

Meer achtergronden over het Fondsevent - plenair:

Meer achtergronden over de break out sessies: