Fondsnieuws-hoofdredacteur spreekt TED-Talk uit


'We gaan van een tijdperk van veranderingen naar een verandering van tijdperk. Nederland heeft de juiste nationale karaktertrekken om daar succesvol op te anticiperen.' Dat zei hoofdredacteur Cees van Lotringen woensdag in een TED-Talk in Amsterdam.
Cees van Lotringen geeft TED-lezing

Van Lotringen sprak op het congres "Dutch DNA: Future Proof" in Amsterdam vam TEDx AmsterdamED 2018, dat hervoming van het onderwijs als thema had. 

Hij sprak aan het begin van de dag, waarin hij inging op de nationale karakteristieken van de Nederlanders, die hij ondermeer verklaarde uit de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Nederland. In dat verband noemde hij expliciet de strijd tegen het water en de opstand tegen de Spaanse koning en het feit dat Nederland nooit een sterke heerser heeft gehad. Hierdoor is Nederland volgens van Lotringen van onderaf opgebouwd, en niet van bovenaf 'opgelegd'. 

Volgens hem heeft de natievorming niet alleen tachtig jaar geduurd, maar ook voor zeer positieve nationale karakteristieken gezorgd. Hij noemde expliciet: anti-fatalisme en pragmatisme, openheid en tolerantie, vrijheidlievendheid en onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en ondernemerschap. 

Van Lotringen stelde dat dat karakteristieken zijn die sterk overeenkomen met de universele waarden die de Canadese schrijver en wetenschapper Michiel Ignatieff vond op zijn wereldwijde zoektocht naar toepasbare deugden in een complexe wereld.

Aanleiding voor de uitnodiging door de organisatie aan de Fondsnieuws-hoofdredacteur voor het geven van een TED-Talk was zijn recent verschenen boek 'Tot hier en nu verder, Nederland op de drempel van een nieuwe tijd'. 

Onlangs sprak van Lotringen ook op het financieel diner van het FD en Van Lanschot Bankiers in de Hermitage in Amsterdam.