Fondsnieuws luidt beursgong en telt af voor Fondsevent


Het aftellen is begonnen. Vandaag, over een week, vindt de 12e editie van het Fondsevent plaats - het grootste kennis- en netwerkevent voor beleggingsprofessionals in Nederland. Ter gelegenheid daarvan werd vandaag de gong geluid op Euronext Amsterdam.
Michiel Smith luidt beursgong voor Fondsevent

Het luiden van de beursgong nam Michiel Smith (foto) voor zijn rekening. Hij is senior marketing manager van Pictet Asset Management, één van de negen deelnemende partners van het Fondsevent. 

Thema van deze 12e editie is 'Kapitalisme in crisis', een thema dat momenteel zeer actueel is, zoals blijkt uit een voorpagina vorige week van de Financial Times, die volledig was ingeruimd met de tekst: 'Capitalism. Time to reset.' De krant - één van de meest kapitalistische ter wereld - stelde zich in een hoofdredactioneel commentaar op het standpunt dat het tijd voor verandering is en dat 'profit making' gepaard moet gaan met 'purpose'. 

Voor het Fondsevent hebben zich inmiddels meer dan 350 mensen aangemeld. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, voor wie tot de doelgroep behoort.  

Achtergrond voor gekozen thema

Aanleiding voor het gekozen thema is dat in het Westen sprake is van toenemende (zelf)kritiek en spanningen: de vruchten van globalisering en vrije handel dragen volgens een groeiende groep van critici in veel Westerse landen bij aan toenemende kans- en inkomensongelijkheid. Ze voeden maatschappelijke spanningen en populisme.  

Er is sprake van handelsoorlogen, deglobalisering en toenemende regulering, wat een heftige terugslag betekent voor de liberale markteconomie. Er wordt dan ook wereldwijd gezocht naar alternatieven in wat wel een ‘inclusief kapitalisme’ wordt genoemd - zelfs Amerikaanse topmanagers geven aan dat zij aan meer belangen aandacht willen geven dan enkel aandeelhoudersbelangen. 

Plenair programma

In het plenaire ochtengedeelte wordt deze transitie nader uitgewerkt in vier thema's die onder het dagvoorzitterschap van Rens de Jong worden behandeld. Zo spreekt de Belgische econoom en belegger Geert Noels over de ontwikkeling 'van aandeelhouders- naar stakeholderskapitalisme'. Aansluitend spreekt hoogleraar Finance Dirk Schoenmaker over de kansen die er zijn wanneer beleggers en investeerders verder kijken dan pure winstmaximalisatie. Hij staat een methode voor om de 'integrale waarde' van investeringen te berekenen. 

Vervolgens spreekt Tjerk Huysinga, Executive Vice President Investor Relations van Shell, over de uitdagingen en dilemma's waarmee het als grote Oil Major te maken krijgt: aandeelhoudersbelangen versus stakeholdersdenken, de aanhoudende vraag naar olie en gas versus de druk vanuit de samenleving naar een (CO2 vrije) energietransitie, korte versus langere termijn belangen. 

Het ochtendgedeelte wordt afgerond met het thema 'Kunstmatige intelligentie: vloek of zegen voor een inclusief kapitalisme?' Hierover gaan econoom Robert Went en trendwatcher en internetondernemer Marleen Stikker met elkaar in debat over de rol van kunstmatige intelligentie in de samenleving en de economie.

Masterclasses met topbeleggers

Na de lunch vinden masterclasses plaats over de kansen en risico's die een veranderend kapitalisme beleggers bieden. De thema's zijn digitale transitie, duurzame transitie en markten in transitie en worden door drie partijen samen in één masterclass gegeven. Deelnemers kunnen twee van de drie masterclasses bijwonen. 

Tot slot: Anders kijken

Deze 12e editie van het Fondsevent - het grootste kennis- en netwerkevent voor beleggingsprofessionals, zoals private bankers, beleggingadviseurs en vermogensbeheerders, wordt afgesloten met een bijdrage van filosoof en cabaretier Paul Smit. Hij spreekt op ludieke wijze over een 'Anders kijken'. Deze key note wordt door zijn publiek gemiddeld gewaardeerd met een 9.  

Smit, die afstuuderde op de evolutie van het menselijk bewustzijn, combineert humor en inhoud, speelt in op de processen binnen een organisatie en haakt in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding & verandering.

Het Fondsevent vindt op maandag 30 september plaats in de Prodentfabriek in Amersfoort. Meer informatie vindt u op de website fondsevent, waar u zich ook kunt inschrijven als u tot de doelgroep behoort. Dagvoorzitter is Rens de Jong.

Het Fondsevent, dat een initiatief is van Fondsnieuws, vindt plaats in samenwerking met  negen fondshuizen: Actiam, Allianz Global Investors, BNP Paribas Asset Management, Invesco, Janus Henderson, NN Investment Partners, Pictet en Robeco.