Fondsnieuws-magazine: Toekomst vermogensbeheer


Het nieuwe Fondsnieuws-magazine, dat woensdag onder meer als bijlage bij het Financieele Dagblad is verschenen, heeft als belangrijkste thema de toekomst van het vermogensbeheer.
Het nieuwe Fondsnieuws-magazine

Daarvoor heeft de redactie een lang interview gevoerd met Gilbert van Hassel, de vorig jaar aangetreden topman van Robeco, en sprak hoofdredacteur Cees van Lotringen met een aantal experts uit de asset managementindustrie over het naar elkaar toegroeien van de wholesale en de institutionele wereld met 'doelbeleggen' als gemeenschappelijk ankerpunt.

Het nadenken over de toekomst van het asset management is nodig, want terwijl de economie in de Verenigde Staten en Europa grotendeels lijkt te zijn hersteld van de ‘moeder aller crises’ van 2008, duurt die crisis in de sector nog voort. 

Een combinatie van lage rentes, ondermaatse rendementen van actieve managers en strenge wet- en regelgeving, zorgt ervoor dat zowel in de wholesale als in de institutionele markt van fondshuizen wordt geëist dat zij lagere kosten voor hun diensten in rekening brengen. 

Nu kunnen assetmanagers wel een stootje hebben. De nettomarges zijn soms wel 30 procent of meer, maar toch: de langetermijntrends zijn niet in het voordeel van de sector. 

Robeco-ceo Gilbert Van Hassel zegt in het omslagverhaal van dit magazine daarom onder meer dat er goed gekeken moet worden of het huidige businessmodel van assetmanagers wel houdbaar is voor de lange termijn.

Verder in dit nummer onder meer aandacht voor de vraag of er sprake is van een bubbel in nieuwe techaandelen. Bedrijven als Snap Inc. gaan tegen extreme waarderingen naar de beurs. Zijn deze bedrijven echt al die miljarden waard?

Ook besteden we aandacht aan nieuw onderzoek van finance professor Martijn Cremers naar welke fondsen precies hun index verslaan, aan vermogensregie, Mifid II en aan de Franse presidentsverkiezingen en hun mogelijke impact op de euro.

Het thema-gedeelte is dit keer gewijd aan passief beleggen. Hierin aandacht voor verschillende combinaties van actief en passief beheer, synthetische trackers en écht passief beleggen. 

Meer informatie over de abonneeproposities van Fondsnieuws.