Fondsnieuws viert zijn 10-jarig bestaan


De medewerkers van Fondsnieuws vieren het tienjarig bestaan van het platform, dat op 10 juli 2008 werd opgericht en dat twee weken voor de ondergang van Lehman Brothers op 15 september live ging met een website. 'Toen wisten we: het wordt de dood of de gladiolen.'

Dat vertelt Cees van Lotringen, mede-oprichter en hoofdredacteur van Fondsnieuws, in een terugblik op de historie van het inmiddels grootste platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

De beurscrisis van 2008 bleek - terugkijkend - echter een "blessing in disguise", vult uitgever Jasper Staring aan. 'Er was veel behoefte aan informatie en daar konden we in die eerste maanden van de crisis ruimschoots in voorzien.' 

Van Lotringen en Staring begonnen het nieuwe platform in het starterspand aan het Hooghiemstraplein in Utrecht en moesten daarbij de nodige uitdagingen overwinnen. Eén daarvan was dat KPN stelde dat het zeven weken zou duren voordat een internetverbinding kon worden aangelegd. Daarop werd besloten om een lang draad te kopen, dat van de zevende verdieping van een bevriend bedrijf naar beneden werd gegooid, en naar het op de eerste verdieping gelegen kantoor van Fondsnieuws werd getrokken. Kort daarna ging men met de website live. 

Staring en van Lotringen besloten in reactie op het tumult op de beurzen zeer terughoudend te zijn in hun uitgaven. Er werden tweedehands bureaus en stoelen bij uitdragerijen aangeschaft, wat tot enige hilariteit leidde toen vertegenwoordigers van een Amerikaanse asset manager als eerste partij op de burelen van Fondsnieuws op bezoek kwamen. 

Commercieel lag het in deze maanden vrijwel stil. 'Iedereen bleef op zijn handen zitten,' zegt Staring. 'Maar dat veranderde vanaf maart 2009 toen kopstukken uit het Amerikaanse bankwezen verklaarden dat het dal van de crisis was gepasseerd.' 

Fondsnieuws groeide sterk in de navolgende jaren, zowel qua bezetting als activiteiten. Naast de website werd een magazine gelanceerd, werd een wekelijkse pagina in het FD verzorgd en werden voor de doelgroep veelvuldig kennis- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Vrijwel tegelijkertijd met de lancering van Fondsnieuws, werd een week na de ondergang van Lehman Brothers in september 2008 het Fondsevent gehouden.

Dit nieuwe event, waarvan Staring en Norbert Pollemans indertijd als projectleiders waren aangetrokken door een groep asset managers, trok bij zijn eerste editie grofweg 500 deelnemers. Op 24 september van dit jaar zal de elfde editie worden gehouden in de Prodentfabriek in Amersfoort - het is nog altijd het grootste kennis- en netwerkevent voor beleggingsadviseurs, private bankers en vermogensbeheerders in Nederland. 

Fondsnieuws, dat eigendom is van de FD Mediagroep, is op dit moment het grootste (media)platform voor beleggingsprofessionals in Nederland. Begin dit jaar heeft Fondsnieuws een nieuw initiatief gelanceerd: Investment Officer, een zusterplatform voor de professionele markt in België. 

Afgelopen vrijdag vierden de medewerkers van Fondsnieuws het tienjarig bestaan van het platform met een "investment game". Daarbij moesten de vier deelnemende teams, verdeeld over drie ronden, de markt verslaan. Alle teams deden - tot hun eigen verrassing - het beter dan de benchmark.

Het beleggingsspel werd aangeboden door NN Investment Partners en begeleid door Willem Jan Ruiter en René de Wit (foto).

Fondsnieuws heeft als missie 'de markt vooruit brengen'. Inmiddels zijn daartoe meer dan 25.000 artikelen geschreven door een onafhankelijke, gespecialiseerde redactie en opgeslagen in een unieke database. Daarnaast brengt Fondsnieuws dagelijks de marktrapporten van 50 asset managers bij elkaar en analyseert de redactie de modelportefeuilles van banken en wordt ieder kwartaal de vermogensbeheerindex gebracht. 

Meerdere asset managers, banken en vermogensbeheerders hebben Fondsnieuws inmiddels met zijn jubileum gefeliciteerd.