Fondstips 2015: Aandelen VS de langste adem


De winnaar van de door Fondsnieuws samengestelde lijst fondstips van banken voor 2015 is het door ING Bank getipte fonds Morgan Stanley US Advantage Equity dat year-to-date op een rendement staat van 23,5 procent.
Simon Wiersma

'Fondstips van de banken: Europa is favoriet', kopten we in januari boven het stuk met de fondstips voor dit jaar. Van de gatekeepers van ING Bank, Rabobank, ABN Amro MeesPierson, Van Lanschot, Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen was er geen die niet minimaal een Europees aandelenfonds tipte.

Puur op de Verenigde Staten gerichte fondsen kwamen op slechts twee shortlists (van hooguit drie fondsen) voor.

Amerika

Simon Wiersma (foto) van het investment office van ING Bank tipte het US Advantage Equity-fonds vanwege de blootstelling aan de Amerikaanse economie en de nadruk op sectoren als technologie en consumentengoederen. Deze sectoren waren in 2014 achtergebleven bij de brede markt. De fondsselecteur omschrijft de focus als 'groeiaandelen van goede kwaliteit'.

Deze strategie bleek een schot in de roos, het fonds staat met een rendement voor dit jaar tot en met 18 december van 23,5 procent fier bovenaan de ranglijst. De Amerikaanse economie trok verder aan en juist de genoemde sectoren lieten een sterke outperformance zien. Wiersma wijst achteraf op bedrijven in portefeuille zoals Amazon, Facebook en Starbucks die profiteerden.

'Hogere consumentenbestedingen, door een verder aantrekkende arbeidsmarkt en lage brandstofprijs, hebben hier sterk aan bijgedragen. We zijn uitermate tevreden over het fonds.'

Fondsselecteur Marjolijn Breeuwer van Insinger de Beaufort noemt het door haar genomineerde Wellington US Research Equity Portfolio, met een plus van 13,2 procent, een kernbelegging van de bank. 'Dit jaar was het fonds relatief zwaar belegd in de IT-sector, waarbij grote posities in onder meer Apple en Google in belangrijke mate bijdroegen aan het positieve resultaat', licht ze toe.

Europa

Het een-na-beste fonds uit de lijst is wel een Europees aandelenfonds, namelijk iShares Stoxx Europe 600 Travel & Leisure ETF. Rico Fasel, directeur beleggingsadvies bij ABN Amro MeesPierson, wijst erop dat de door hem getipte indextracker het met een rendement van 20,3 procent veel beter deed dan de bredere MSCI Europe-benchmark.

Dit verklaart hij vanuit de trend dat consumenten, gesteund door een aantrekkende economie in Europa, meer zijn gaan uitgeven aan reizen en vrije tijd. 'Bedrijven en indexzwaargewichten als Ryanair, Sodexo en Tui hebben hiervan geprofiteerd.'

Maar ook andere Europese aandelenfondsen op de lijst boekten rendementen van meer dan 10 procent. Hermes Sourcecap European Alpha Fund, aanbevolen door specialist beleggingsfondsen Ralph Engelchor van Van Lanschot, haalde een rendement van 15,9 procent. 'Met name de keuze om de sterk presterende sector gezondheidszorg te overwegen in portefeuille was lucratief', blikt hij terug. Fusies en overnames in de sector gaven beleggers fantasie.

Selecteur Paul Linssen van Theodoor Gilissen nomineerde MFS Meridian European Value, dat uitkwam op 14,2 procent. Invesco Pan European Structured Equity Fund van ABN Amro's Fasel scoorde 14,0 procent en Blackrock European Equity Fund van INGs Wiersma eindigde met 10,2 procent nog net in de dubbele cijfers.

Opkomende markten

Chief investment officer Han Dieperink van Rabobank ging halverwege het jaar nog ruim aan kop met het Russian Prosperity Fund. Dit fonds stond lang op een winst van meer dan 50 procent, maar kwam uiteindelijk uit op 17,7 procent. Dat is nog steeds goed voor een derde plaats overall.

Dieperink wijst op de grote rol van valuta-effecten. Een sterke dollar verzacht het leed voor beleggers uit de eurozone, maar slechts 10 landen van de 46 voornaamste aandelenmarkten ter wereld behaalden een positief rendement in dollars. Hij wijst er fijntjes op dat hij naast het Rusland-fonds ook met iShares MSCI Japan, dat 8,4 procent rendeerde, wat dit betreft goed zat. Zijn derde aanbeveling, Schroders Frontier Equity met een negatief rendement van -7,4 procent, was echter de hekkensluiter van de lijst aanbevelingen.

Ook het door Fasel van ABN Amro genoemde Nordea Emerging Stars Equity Fund eindigde in het rood. Op dit fonds legden beleggers dit jaar tot dusver 3,5 procent toe.

 

Fondstips banken 2015

ING Bank

YTD %

Morgan Stanley US Advantage Equity Fund

23,47

Blackrock European Equity Fund

10,15

Axa Global inflation bonds Fund (Redex)

-2,11

Rabobank

 

Prosperity, Russian Prosperity Fund

17,68

iShares MSCI Japan Euro Hedged

8,36

Schroder Frontier Markets Equities

-7,38

Van Lanschot Bankiers        

 

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield

3,25

Hermes Sourcecap European Alpha Fund

15,86

NT All Country Asia ex-Japan Equity Index Fund  

1,20

ABN Amro MeesPierson

 

Invesco Pan European Structured Equity Fund

14,03

Nordea Emerging Stars Equity Fund

-3,48

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leasure ETF

20,25

Insinger de Beaufort

 

Wellington US Research Equity Portfolio

13,22

Odey Pan European Fund

4,79

Neuberger Berman High Yield Bond Fund  

4,83

Theodoor Gilissen

 

Franklin Mutual European Fund

5,30

MFS Meridian European Value              

14,21

Bron: Fondsnieuws, Morningstar; data per 18/12/2015.

Meer achtergronden op Fondsnieuws: