Fondstips 2016: Een tussenstand


Een tussentijdse beoordeling van de door Nederlandse private banken getipte fondsen laat een aantal positieve verrassingen zien. Niet alle keuzes blijken tot nu toe echter even gelukkig.

Elk jaar vraagt Fondsnieuws de 'gatekeepers' van ABN Amro MeesPierson, Rabobank, ING Bank, Van Lanschot, Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen om een drietal fondstips. Deze geven een indruk van de beleggingsideeën die de particuliere belegger krijgt voorgeschoteld.

Robeco High Yield Bonds

Het door Simon Wiersma van het ING Investment Office uitgelichte Robeco High Yield Bonds blijkt een schot in de roos. 'In 2015 stelde het rendement op wereldwijde high yield obligaties nog behoorlijk teleur. Maar onze verwachting dat risicopremies dit jaar zouden afnemen is tot nu toe uitgekomen.'

Het rendement op high yield dit jaar is daarbij boven verwachting. Toch noemt de investment manager de fundamenten nog steeds 'prima' waardoor ING vasthoudt aan haar tactische overweging in deze beleggingscategorie. 

Waar het Robeco-fonds de benchmark verslaat, lukt dat de twee andere, actief beheerde fondsen op het lijstje van ING vooralsnog niet. 

Anticiperend op een herstel in opkomende markten werd het Fidelity Emerging Markets Fund getipt vanwege het ijzersterke trackrecord van manager Nick Price. 'We gaan er echter van uit dat het ervaren team (onder leiding van Price) in de tweede helft van dit jaar weer een deel van de underperformance goed kan maken.' 

GARS

Wel behaalde het Fidelity-fonds een positief rendement. GARS van Standard Life Investments, het fonds waar dat nog het meest van verwacht mag worden, lukte dat in de eerste jaarhelft niet. 

Wiersma vraagt zich nu af of het team van fondsmanagers het gevoel met de markt heeft verloren.

GARS staat eveneens op het lijstje van Marjolijn Breeuwer van Insinger de Beaufort. 'Als defensieve component heeft het fonds dit jaar tot dusverre teleurstellend gepresteerd', aldus de investment manager. 

Dat het absolute return fonds vooruitliep op een stijgende Amerikaanse rente en zich liet overvallen door een stem vóó​r Brexit, was volgens haar debet aan het negatieve rendement.  

De twee andere fondstips van Breeuwer, een Amerikaans en een Europees aandelenfonds, lieten haar niet in de steek en presteerden min of meer in lijn met de verwachtingen, al hielpen de markten niet mee. Deze fondsen maken al geruime tijd deel uit van de selectie bij IdB.

De uitgelichte fondsen door ABN Amro MeesPierson, pakken tot nu minder fortuinlijk uit. Year to date staan alle drie de fondsen onder water. 

Tegenvallende bedrijfscijfers hebben de verwachtingen ten aanzien van de iShares China Large Cap ETF niet waargemaakt. 'Wij zijn inmiddels wat minder positief geworden voor China. In ons beleggingsbeleid hebben we onze overwogen positie teruggebracht naar neutraal', licht Rico Fasel, directeur Beleggingsadvies en Zelf Beleggen, toe. 

Travel & Leisure

Wel gelooft hij nog in de keuze voor de andere indextracker op zijn lijstje: de iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure. Dit fonds belegt in de 600 grootste Europese bedrijven die zich met vrije tijd en reizen bezighouden, zoals hotels, vliegtuigmaatschappijen en restaurants.

'Aandelen in de cyclische Europese reisbranche hebben het niet best gedaan het afgelopen half jaar. Met name luchtvaartmaatschappijen hebben tikken gekregen door de gestegen olieprijs. Wij denken echter dat de impact van Brexit op toerisme en luchtvaart miniem zal zijn. Bovendien zijn de valuta-ontwikkelingen (een gedaald pond én een gedaalde euro) gunstig voor toerisme naar Europa. Wij denken nog steeds dat de groeiende middenklasse in opkomende markten zal leiden tot meer toerisme in Europa.'

Outperformance

Chief investment manager Han Dieperink van Rabobank tipte een fonds uit zowel hun core-, factor- als satellietgedeelte van de aandelenportefeuille. Alle drie staan year to date in de plus. Bovendien doen alle fondsen het beter dan hun index. 

Dat indexfondsen een outperformce kunnen behalen, bewijst Actiam. Het verantwoord index aandelenfonds bleef haar eigen index met 41 basispunten voor. 36 basispunten daarvan is toe te schrijven aan de fiscaal transparante structuur en 5 basispunten aan de gehanteerde ESG-criteria. 

Het multi-factor fonds van Robeco presteerde zelfs 3,67 pocent beter dan zijn index, 'duidelijk meer dan de gemiddelde factorpremie'. Dat komt volgens Dieperink voornamelijk door de nadruk op de factor lage volatiliteit. Voor de lange termijn gaat Rabobank uit van een gemiddelde factorpremie van 1,5 procent per jaar.

Ook Fidelity Pacific blijft haar eigen index ruim voor (+3,1 procent). 'Fondsmanager Dale Nicholls is gewoon een uitstekende stock picker', aldus de beleggingsspecialist. 

Europese aandelen

Van Lanschot zette twee fondsen met Europese aandelenexposure op de lijst, die het beide lastig hadden in de beweeglijke markten. Het Hermes Sourcecap European Alpha fonds kende met name in januari een lastige periode, 'waarbij de overweging van Healthcare-aandelen en de onderweging van de sector industrie het fonds parten speelde', licht specialist beleggingsfondsen Ralph Engelchor toe. 'In de laatste drie maanden laat het fonds weer een goede outperformance zien.'

Dat zelfde geldt in hoofdlijnen voor het fonds van Montanaro, dat de benchmark in het tweede kwartaal met een kleine 3 procentpunt voorbleef. 

Het Azië-fonds van T. Rowe Price staat year to date in de plus. Volgens Engelchor stemt de waardering van aandelen in deze regio en de relatieve onafhankelijkheid van de Europese onrust de fondsbeheerder positief over de komende periode.

Overzicht Fondstips 2016

(Rendementen dit jaar tot en met 13 juli in euro's, tenzij anders vermeld)

ING ytd

Robeco High Yield Bonds

  11,3%

Fidelity Emerging Markets fund (USD)

    3,6%

Standard Life GARS

 -  4,55%
Rabobank  

Actiam verantwoord index aandelenfonds

   1,38%

Robeco Global AC Multi-Factor Equities

   5,25%

Fidelity Pacific

   3,02%
ABN Amro MeesPierson  

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure ETF

-14,55%

Threadneedle Pan European Smaller Companies

-  9,37%

iShares China Large Cap ETF

-  1,54%
Insinger de Beaufort  

JO Hambro Continental European Fund

-  6,25%

Wellington US Research Equity Portfolio

   1,96%
GARS -  4,55%
Theodoor Gilissen  

Nordea North American All Cap

   1,23%

Pioneer European Equity Target Income

-  7,65%

JP Morgan EM Market Opportunities

   4,09%
Van Lanschot  

Hermes Sourcecap European Alpha

-  5,55%

Montanaro European Smaller Companies

-10,16%

T. Rowe Price Asia ex-Japan

   2,28%

 

Meer achtergronden op Fondsnieuws: