Fondstips van de banken: Europa is favoriet


Europese aandelenfondsen zijn het sterkst vertegenwoordigd op de lijstjes van de door banken getipte beleggingsfondsen voor 2015. Reden is de economische groei, die mede door een verzwakte euro en lagere energiekosten dit jaar naar verwachting eindelijk zal aantrekken.
Marjolijn Breeuwer

‘Als de economie in Europa herstelt, dan biedt dat ruimte voor een inhaalslag van de Europese bedrijfswinsten. Gecombineerd met een ruimer beleid van de ECB kan dit leiden tot stijgende beurskoersen’, zegt Ralph Engelchor, specialist beleggingsfondsen bij Van Lanschot.

Hij heeft om die reden het Hermes Sourcecap European Alpha Fund geselecteerd, een fonds dat veelal in grote, ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven belegt en soms fors kan afwijken van de benchmark.

Vakgenoot Paul Linssen van Theodoor Gilissen tipt net als vorig jaar het Franklin Mutual European Fund. Het resultaat van dit voor een cyclisch herstel gepositioneerde fonds viel in 2014 tegen, maar het fonds zou dit jaar wel eens voor een verrassing kunnen zorgen, zegt hij.

‘Mocht echter het huidige voorzichtige sentiment blijven overheersen, dan zorgt mijn andere tip, het MFS European Value-fonds, voor het nodige tegenwicht vanwege de meer defensieve beleggingsstijl van dit fonds.’

Hoewel Linssen hier twee Europa-fondsen noemt, moeten de getipte fondsen door de zes verschillende private banks nadrukkelijk niet als een compleet portefeuille-advies worden opgevat, maar puur als accenten binnen een gespreide portefeuille.

Met dat in het achterhoofd heeft Simon Wiersma van het ING Investment Office het AXA Global Inflation Bonds Fund op zijn lijstje gezet.

‘Inflatie is niet dood’

‘Op dit moment is de inflatie wereldwijd erg laag. Maar dit betekent niet dat inflatie “dood” is. Met het aantrekken van de economische groei zal naar verwachting ook de inflatieverwachting iets kunnen oplopen. Tegelijkertijd is binnen dit fonds het duratierisico afgedekt. We vinden dit fonds, dat belegt in wereldwijde inflatiegekoppelde obligaties, daarom prima passen in een goed gespreide obligatieportefeuille.’

Het enige andere obligatiefonds in het overzicht van de banken komt van Marjolijn Breeuwer (foto), bij Insinger de Beaufort verantwoordelijk voor investment management. Het betreft een fonds van Neuberger Berman dat belegt in obligaties van Amerikaanse bedrijven met een lage kredietwaardigheid.

Het team van dit ‘high yield’-fonds onder leiding van Ann Benjamin volgt een ‘gedisciplineerd kredietanalyseproces waarbij de nadruk ligt op het mitigeren van neerwaarts risico in combinatie met het benutten van opwaarts potentieel’. Dat potentieel is toegenomen als gevolg van de recente zwakte in deze markt, aldus Breeuwer.

Search for yield

De hoogste rendementsverwachtingen hebben de banken echter net als vorig jaar weer van aandelen. Zo ook ABN Amro MeesPierson, dat momenteel sterk overwogen is in deze beleggingscategorie. De grootste private bank van Nederland heeft net als Gilissen maar liefst twee Europese aandelenfondsen geselecteerd.

De eerste is een beursgenoteerde indextracker (ETF) van iShares waarmee wordt ingespeeld op de trend dat steeds meer toeristen vanuit met name Aziatische landen naar Europa komen. ‘Je ziet bijvoorbeeld al in veel Europese steden dat het winkelaanbod voor een belangrijk deel op deze consumenten is ingericht’, zegt directeur beleggingsadvies Rico Fasel van ABN Amro. De Europese reis- en vrijetijdssector kan bovendien profiteren van de lage olieprijs, voegt hij daaraan toe.

Het andere fonds is van Invesco en belegt in Europese aandelen met een lage beweeglijkheid. ‘Dit biedt bescherming in periodes van dalende aandelenkoersen, terwijl geprofiteerd kan worden van de voortgaande “search for yield”’, aldus Fasel.

Naast Van Lanschot, Theodoor Gilissen en ABN Amro MeesPierson tippen ook ING en Insinger de Beaufort een Europees aandelenfonds.

Versterkend groeipad

De ‘zoektocht naar inkomen’ is voor Engelchor van Van Lanschot reden om een wereldwijd hoogdividendfonds op zijn lijstje te zetten. ‘Met de huidige lage spaar- en depositorentes blijven beleggers op zoek naar beleggingsmogelijkheden met een direct rendement. Het getipte indexfonds van Vanguard belegt in de bedrijven met het hoogste verwachte dividendrendement uit de FTSE All-World Index en doet dit op kostenefficiënte wijze.’

Slechts twee banken hebben een fonds geselecteerd dat uitsluitend belegt in de best presterende westerse markt van het afgelopen jaar, namelijk de Amerikaanse aandelenmarkt. Dit zijn ING en Insinger de Beaufort.

Breeuwer van Insinger de Beaufort verwacht dat Amerikaanse aandelen ook dit jaar weer de westerse aandelenmarkten zullen domineren. ‘Weliswaar is de Amerikaanse aandelenmarkt relatief hoog gewaardeerd, maar daar staat tegenover dat de Amerikaanse economie op een zichzelf versterkend groeipad terecht is gekomen, waardoor de winstgroeivooruitzichten verbeteren.’

ING verwacht een verder herstel van de Amerikaanse economie en heeft een fonds uitgelicht van Morgan Stanley dat een specifieke focus heeft op aandelen uit de sectoren informatietechnologie en consumentengoederen. Deze twee sectoren bleven in 2014 juist achter bij de S&P 500.

Russische koopjes

De meest gedurfde keuze voor 2015 is allicht het Russische aandelenfonds op het lijstje van Rabobank. Han Dieperink, chief investment officer van deze bank, zegt dat dit fonds op zijn lijstje in de plaats is gekomen voor het Comgest Greater China fonds, dat afgelopen jaar niet alleen het hoogste rendement behaalde maar tevens de benchmark het meest overtuigend versloeg.

‘Met een koers-boekwaarde van 2 zijn Chinese aandelen niet langer een koopje, Russische zijn dat met 0,5 keer boek wel. Bovendien is de Russische roebel door de koersval een van de meest ondergewaardeerde munten in de wereld geworden’, zo licht Dieperink zijn keuze toe.

Net als in China vorig jaar mogen volgens hem in Rusland wel hervormingen worden verwacht. ‘Jarenlang was dat niet nodig door de hoge olieprijs. Maar de combinatie van een lage olieprijs en de westerse sancties zal ervoor zorgen dat Rusland toch toenadering zal zoeken. Daarnaast zal de Europese Unie de sancties dit jaar waarschijnlijk niet verlengen, daarvoor is unanimiteit nodig. Bij elkaar voldoende voor een fors koersherstel van Russische aandelen in 2015.’

Prosperity werd geselecteerd omdat deze Britse fondsboutique veel ervaring heeft met het beleggen in Rusland, een activistische houding heeft, geconcentreerde posities en een ijzersterk track record, aldus Dieperink.

 

Overzicht fondstips 2015

ING

 • Morgan Stanley US Advantage Equity fund       
 • Blackrock European Equity fund               
 • Axa Global inflation bonds fund (Redex)           

Rabobank

 • Prosperity, Russian Prosperity Fund          
 • iShares MSCI Japan Euro Hedged                
 • Schroder Frontier Markets equities               

Van Lanschot Bankiers

 • Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS    
 • Hermes Sourcecap European Alpha Fund           
 • NT All Country Asia ex-Japan Equity Index Fund        

ABN Amro MeesPierson

 • Invesco Pan European Structured Equity Fund        
 • Nordea Emerging Stars Equity Fund           
 • iShares STOXX Europe 600 Travel & Leasure ETF   

Insinger de Beaufort

 • Wellington US Research Equity Portfolio          
 • Odey Pan European Fund                    
 • Neuberger Berman High Yield Bond Fund           

Theodoor Gilissen

 • Franklin Mutual European Fund                
 • MFS Meridian European Value               

 

Dit artikel is gepubliceerd in de Fondsnieuws Investment Outlook.