'Geen reden om uit biotech te stappen'


Gezondheidszorgfondsen hebben een reeks uitstekende jaren achter de rug. Ondanks de recente dip als gevolg van uitspraken van Hillary Clinton is er volgens beheerders geen reden winst te nemen.
Paul Vrouwes, NN

Aandelen in Nederlandse biotechbedrijven waren een van de betere farmabeleggingen van de afgelopen tijd. Vorige maand werd bekend dat het Amerikaanse Amgen bereid is een bedrag neer te tellen dat kan oplopen tot 1,3 miljard euro voor Dezima Pharma uit Naarden.

Dit bedrijf, dat cholesterolverlagende medicijnen maakt, is het derde Nederlandse biotechbedrijf dat onlangs is overgenomen door een groot concern.

Particuliere beleggers kunnen geen geld steken in deze niet-genoteerde start-ups. Ze zijn aangewezen op fondsen die zich richten op de gezondheidszorg en vooral in de VS beleggen. Desondanks hebben ze weinig reden tot klagen: de resultaten zijn al jaren formidabel.

Sinds 2010 stegen deze fondsen jaarlijks met 20 tot 30 procent. Beleggers zijn nog niet uitgekeken op deze sector: op menig lijstje met favoriete sectoren is de gezondheidszorg te vinden. De combinatie van voorspelbare winsten, groei en innovatie blijft onweerstaanbaar.

'Drie jaar geleden waren geneesmiddelenfabriekanten relatief laag gewaardeerd omdat veel belangrijke patenten waren afgelopen. Bovendien vreesde men negatieve gevolgen van de invoering van Obamacare', zegt Paul Vrouwes (foto), fondsmanager van NN Investment Partners Healthcare.

Ondanks de afloop van de patenten bleef de winstgevendheid van de grote pillenmakers redelijk op peil, zij het op een iets lager niveau.

Fusies en overnames

'Jaarlijks maken deze bedrijven tientallen miljarden winst', aldus Vrouwes. 'Nadat ruimhartig dividend is betaald en eigen aandelen zijn ingekocht, is er nog steeds geld over. Dat leidt tot fusies en overnames.

Grote concerns kopen en verkopen onderdelen om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Zo ruilde Novartis en GlaxoSmithKline oncologieonderdelen om zich meer te kunnen specialiseren. Ook kopen ze kleine bedrijven die een veelbelovend product ontwikkelen', zegt Vrouwes. Bovendien kreeg de meer reguliere consolidatie een stimulans. Allergan kocht bijvoorbeeld Actavis en verkocht daarna de generieke medicijnenpoot door aan Teva.

De lage rente gaf een extra steuntje in de rug. 'Voorspelbare winsten zijn meer waard als de rente laag is. Mocht de rente gaan stijgen, dan leidt dat tot een wat lagere waardering van farmabedrijven', aldus Vrouwes.

Kleine medicijnenontwikkelaars hebben nog het meest geprofiteerd van de consolidatieslag. Niet alleen in Nederland, maar ook in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Zwitserland gingen deze bedrijven weg voor de hoofdprijs.

Volgens Anne Marden, fondsmanager van het JPMorgan Global Healthcare Fund, is dat ook een van de redenen dat haar fonds zo goed heeft gepresteerd. Dit fonds, dat relatief veel kleinere bedrijven in portefeuille heeft, staat hoog in de ranglijsten met vergelijkbare fondsen met een geannualiseerd rendement van bijna 33 procent over de laatste drie jaar.

'Veel kleine bedrijven hebben positieve klinische testresultaten laten zien voor de ontwikkeling van belangrijke nieuwe medicijnen', aldus Marden. 'Zo'n 40 procent van de ongeveer tachtig bedrijven in portefeuille is medium- of smallcap’, zegt Marden. 'Als we geloven in het product dat zo’n bedrijf ontwikkelt, stappen we er vroeg in.'