Gilissen-moeder neemt Insinger de Beaufort over


KBL European Private Bankers, het Luxemburgse moederbedrijf van Theodoor Gilissen Bankiers, heeft een voorlopige overeenkomst bereikt met BNP Paribas Wealth Management over de overname van Insinger de Beaufort.
Tanja Nagel, TGB

Dat hebben partijen vanmorgen in een gezamenlijk persbericht bekend gemaakt. Na afronding van de overname heeft KBL het voornemen om Theodoor Gilissen Bankiers en Insinger de Beaufort als gelijken te laten fuseren.

Met de overname ontstaat één van de sterkste  private banking spelers in de Nederlandse markt, aldus KBL. Bestaande en nieuwe cliënten gaan profiteren van de schaalvoordelen die een krachtenbundeling oplevert.

Partijen willen zich na de samenvoeging richten op private banking, het bedienen van institutionele relaties en zelfstandige vermogensbeheerders (via TGB Serivces). Het gezamenlijk vermogen onder beheer bedraagt ruim 20 miljard euro.

Zowel de overname als de fusie zijn afhankelijk van de goedkeuring van relevante toezichthouders en overige stakeholders. Voor de overname is daarnaast het advies van de ondernemingsraad van Insinger de Beaufort nodig en voor de fusie het advies van beide ondernemingsraden, zo vermeldt het persbericht.

De verwachting is dat de overname later dit jaar zal zijn afgerond en dat de beoogde fusie in de eerste helft van 2017 een feit zal zijn. Tot die tijd blijven Theodoor Gilissen Bankiers en Insinger de Beaufort los van elkaar opereren.

Tanja Nagel (foto) leidt Theodoor Gilissen Bankiers in Nederland, terwijl Peter Sieradzki bestuursvoorzitter is van Insinger de Beaufort. Volgens betrokkenen is nog niet uitgemaakt of de directies van beide banken worden samengevoegd en of Nagel in dat geval het voorzitterschap op haar zal nemen.

Insinger de Beaufort belandde in 2009 grotendeels onder de paraplu van BNP Paribas. In 2014 kon de Franse bank het hele bedrijf opkopen, maar de Fransen lieten hun optie op de resterende aandelen waardeloos aflopen. BNP bezit nog 63% van het bedrijf. De rest is genoteerd aan de beurs van Luxemburg.

Volgens Sieradzki is het tijd voor een consolidatieslag in de banken en vermogensbeheersector. Dat komt in Nederland echter moeizaam van de grond tot dusverre.

In de loop van de ochtend zal de redactie van Fondsnieuws met nadere berichtgeving rond de overname komen.