GMO: Amerikaanse aandelen zijn te duur


Het is tijd om de exposure naar Amerikaanse aandelen gefaseerd af te bouwen. Dat schrijft Ben Inker van de institutionele asset manager GMO in zijn marktvisie 'Ditch the Good, Buy the Bad and the Ugly'.
Ben Inker

De verkoop is zinvol, ondanks de goede berichten over het herstel van de Amerikaanse economie. Imker verwijst naar GMO’s methodiek van meerjarige prognoses die gebaseerd zijn op waarderingen in plaats van op mogelijke toekomstige economische scenario's.

Amerikaanse aandelen zijn duur en daardoor risicovoller geworden. Liever stapt GMO in aandelen en regio's die als problematisch worden gezien. Als voorbeeld noemt hij Europa, Japan en de opkomende markten.

Dat lijkt misschien op sadomasochisme, zo stelt Inker, maar hij wijst erop dat hij niet alleen staat in zijn opvattingen. Jack Bogle, de oprichter van Vanguard, heeft klanten al aangeraden volledig uit Amerikaanse aandelen te stappen.

De voor de cyclus gecorrigeerde koers/winstverhouding is 26, tegen 16 voor Europa en Groot-Brittannië en 14 voor opkomende markten.

Imker wijst er in zijn marktvisie vooral op dat er ten onrechte vaak een verband wordt gelegd tussen de groei van de economie en de winst per aandeel.

Beleggers spelen al op deze omtwikkeling vooruit. Zo deden de Europese beurzen het in januari veel beter dan de Amerikaanse. De AEX steeg met ruim 6 procent, de DAX met 9 procent en de Eurostoxx 50 met ruim 8 procent.

Ter vergelijking, op Wall Street verloor de S&P 500 ruim 3 procent, evenveel als de Dow Jones en daalde de Nasdaq met 2 procent.

Bijlages

BijlageGrootte
Bestand GMO: eerste kwartaalbrief 2015911.72 KB