Hoe de jarige Warren Buffett de wereld heeft verrijkt


Warren Buffett, de meest legendarische belegger van onze tijd, is vandaag jarig. Sinds zijn geboortedag, 90 jaar geleden, heeft hij de wereld verrijkt met zijn inzicht in markten en bedrijven, zijn onliners en met zijn astronomische giften aan goede doelen, ter hoogte van meer dan 37 miljard dollar.
Warren Buffett, Berkshire Hathaway

Buffett zegt over zijn leven dat hij de loterij heeft gewonnen door in de juiste tijd, op de juiste plaats geboren te zijn om zijn talent en vaardigheden in te zetten. Kort gezegd, komt zijn beleggingsfilosie die hem tot de rijkste mensen ter wereld heeft gemaakt op het volgende neer: beleg in bedrijven die je begrijpt, die op lange termijn groei kunnen laten zien en die geleid worden door goede, integere managers en die goedkoop zijn. Met andere woorden: buy and hold. 

Dat kopen en vasthouden van aandelen stelt Buffett in staat om naar een andere, door hem gedeelde levensles te leven: lees dagelijks zoveel als je kunt, drink een colaatje of vijf en doe aan bridgen om je hersenpan scherp te houden. En heeft Buffett er ooit aan toegevoegd: ik heb geen gebrek aan geld, maar gebrek aan tijd. Niets is volgens hem zo kostbaar als tijd, terwijl Buffett met zijn negentig jaar ook daar toch ruimschoots mee bedeeld is. 

Een genereuze man

Warren Buffett is een genereuze man: hij heeft met zijn met Bill Gates gelanceerde initiatief "Giving Pledge" al 200 miljardairs in de wereld verleid om net als hij en Gates een fors zijn deel van zijn vermogen aan goede doelen weg te geven. Daarnaast deelt hij al sinds de jaren vijftig onbaatzuchtig zijn inzichten, ideeën als opvattingen met de pers en met zijn aandeelhouders die hij tijdens de beroemd-beruchte jaarlijkse massabijeenkomsten in Omaha soms wel 4 tot 5 uur te woord staat en wier vragen hij beantwoordt.  

Hij is de laatste jaren - en vooral tijdens deze coronacrisis - niet erg succesvol als belegger. Zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway (ruim 500 miljard dollar beurswaarde) verdient weliswaar veel geld aan de forse exposure die het heeft naar Apple, maar tegelijkertijd heeft hij forse verliezen geleden op luchtvaartbedrijven die nu juist tot de grootste slachtoffers van deze lockdown behoren. Ook heeft hij altijd veel vertrouwen gehad in banken, maar ook daar eist corona zijn tol. Recent deed Buffett Goldman Sachs van de hand, de zakenbank die in 2008 zijn hulp inriep en waar hij veel geld aan verdiend heeft. 

Toch exposure naar goud 

De hegemonie van Amerikaanse techaandelen heeft Berkshire Hathaway grotendeels gemist, terwijl waardeaandelen waar Buffett zijn legendarische status op gebouwd heeft het nog altijd slecht doen, in vergelijking tot groeiaandelen.

Toch maakte Warren Buffett eerder deze zomer een draai die veel aandacht kreeg. Hij stapte tegen zijn tot dan toe gepredikte overtuigingen in goud, door een positie te nemen in Barrick Gold, een Canadese producent waarvan Berkshire 21 miljoen stukken kocht. Buffett ziet, zo luidt het oordeel van analisten, in de monetarisering van het Fed-beleid, de geëxplodeerde overheidsschulden en de zeer snel en fors gestegen aandelenkoersen een slecht omen. Buffett wordt - al heeft hij dat niet zelf gezegd - de visie toegedicht van een extreme beurscrash in wording. 

Berkshire Hathaway: unieke hedge? 

Zo heeft Berkshire Hathaway, waarin Buffett een persoonlijk financieel belang heeft van grofweg 16 procent, al geruime tijd meer dan 100 miljard dollar op een cashrekening staan. Rond de jaarwisseling 2019/2020 verantwoordde Buffett die cashpositie met de mededeling dat hij aandelen te duur gewaardeerd vindt en geen aantrekkelijke koopjes zag.

Inmiddels staat de S&P door de combinatie van monetaire, fiscale stimulering en lage rente wederom op een all time high. Als die 'verschrikkelijke beurscrash' komt, die Warren Buffett zou verwachten, dan is Berkshire Hathaway met 100 miljard cash op de balans e zien als een aantrekkelijke hedge.

Meer achtergronden op Fondsnieuws: